Големият въпрос за икономистите е какво ще се случи политически

...
Големият въпрос за икономистите е какво ще се случи политически
Коментари Харесай

Петър Ганев: Избори и служебно правителство няма да повлияят на влизането ни в еврозоната

Големият въпрос за икономистите е какво ще се случи политически - дали е допустимо дасформираме държавно управление в този момент или след избори. Големият стопански въпрос е по кое време щепречупим тази наклонност, растежът в България да се забавя, защото към този момент имаме 10 тримесечия на закъснение. Прогнозата е, че тази година ще е обърнем траекторията и още веднъж ще забележим леко раздвижване.

Старши икономистът от ИПИ Петър Ганев разяснява пред БНР какви са вероятностите.

„ Икономически играчи и непознати вложители може да сложат на пауза своите решения, до момента в който видят какво ще се случи на политическия хоризонт “, предизвести той.

Отиваме към предварителни избори и длъжностен кабинет - по-скоро това не беше водещата догадка на стопанската система ни и сътрудниците ни, и МВФ преди седмица, напомни икономистът.

„ Ефектът за стопанската система от сходно събитие – длъжностен кабинет и избори, не е огромен, само че е по-голям за дълготрайните стопански прогнози–бавно асимилиране на парите от Плана, отсрочване на значими решения, попълване на регулаторите “, разяснява Ганев.

Според него изборите и служебно държавно управление значително няма да окажат резултат за влизането на България в еврозоната:

„ Там е дълготраен пътят, огромна част от пътя сме извървяли, признат е законът за Българска народна банка и остава за еврото.Чака се осъществяването на инфлационния критерии и знаем, че това няма да стане в този момент, до 3 месеца, само че до края на годината инфлацията може да влезе в границите и да се желаят договаряния за дата за участие. “

Ганев предизвести, че би трябвало да има уравновесена фискална политика – доходи и разноски:

„ Това, което чухме като рекомендации, демонстрира, че имаме потребност от работещи институции, парламент, министерства и дълготраен небосвод. “

А за попълването на Фонда за сигурност на енергийната система с 1 милиарда лева сподели:

„ След като е гласувано от Народно събрание, ще бъде свършено, наподобява ги има парите в бюджета. По-интересно е, че доста постоянно Народно събрание гласоподава неща, които изпълнителната власт да свърши и„ тъкмо този да бъде изпълнителят “. Същото е и с милиарда, и непосредствено споделя на финансовия министър какво да направи. Такова ръчно ръководство не би трябвало да се позволява. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР