Големият гръцки писател Никос Казандзакис създава своите най-известни творби едва

...
Големият гръцки писател Никос Казандзакис създава своите най-известни творби едва
Коментари Харесай

Мъдростта на Изтока през погледа на гръцкия писател Никос Казандзакис

Големият гръцки публицист Никос Казандзакис основава своите най-известни произведения едвам в последните 15 години на живота си. Преди тях и незабавно след първото издание на „ Аскетика “ той подхваща и редица пътувания – в Русия, в Германия, във Франция и в Япония и Китай.

Непревежданата досега „ Градината с камъните” е жанрово несигурно духовно упражнение, въодушевено от пътешествията му в Страната на изгряващото слънце и Китай, както и ключ към цялото творчество на „ най-важния гръцки създател и мъдрец на 20-и век”.
Именно там той се сблъсква с нещастието на раждането на империализма в годините, предхождащи Втората международна война. Това е „ единствената от всички книги на Казандзакис, в която основният воин е самият създател повествовател. Защото макар напъните на писателя да измести гравитационния център към своите герои, той си остава главният персонаж.”



„ Градината с камъните “ е и първият опит на Казандзакис с романа преди написването на magnum opus-a му „ Алексис Зорбас “. Книгата съчетава в себе си и детайли на пътепис, исторически роман и духовно упражнение. Това е ослепителен портрет на духа на времето – освен в Източна Азия, само че и в целия свят в навечерието на най-голямото клане в историята.

Но в центъра на този роман не стои войната, а нещо, надълбоко закодирано в човешката душа, което постоянно кара хората да се бунтуват, да се развиват, да оцеляват и да побеждават мрака. Нещо оттатък думите, което единствено популярен занаятчия на перото може да облече с думи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР