Големият горски пожар в Калифорния, добил вече и собствено име,

...
Големият горски пожар в Калифорния, добил вече и собствено име,
Коментари Харесай

Пожарите в Калифорния се разрастват

Големият горски пожар в Калифорния, добил към този момент и лично име, Томас, се доближава към тихоокеанските курорти край Санта Барбара, разпалван от поривистия вятър и засушаването в южната част на американския щат, заяви Ройтерс.


Властите подредиха тази заран евакуация на части от регионите към Карпинтерия и Монтесито, приближавайки се към Санта Барбара, на към 160 км западно от Лос Анджелис. Пламъците към този момент са изпепелили повърхност от близо 63 000 хектара, поглъщайки и стотици постройки. Най-малко един дом в Карпинтерия, община Санта Барбара, е изгорен през днешния ден, заяви локалната противопожарна работа. До момента този пожар е овладян на 15%според локалните управляващи.

Всъщност пожарните огнища в Калифорния, зародили при започване на предходната седмица, сега са шест. Синоптиците предсказват вятърът да се ускори още повече, до към 90 км/ч. Това, както и комплицираният планински релеф на общините Санта Барбара и Вентура, мощно затруднява напъните на огнеборците.

До момента в цяла Южна Калифорния са евакуирани към 200 000 души и са унищожени близо 800 здания. Около 90 000 консуматори бяха без ток в неделната заран. В борбата с огнената буря вземат участие 8500 пожарникари.

По-успешна досега е битката с пламъците в региона на Лос Анджелис. Според управляващите до тази заран пожарните огнища там са овладени на 75-90%. Снощи нов пожар е зародил в град Монровия, в община Лос Анджелис. Пожар продължава да бушува и северно от Сан Диего. Той е наименуван Люляк и е обхванал повърхност от 1700 хектара, като досега е овладян на 60 %.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун тази седмица разгласи изключително състояние в общините Санта Барбара, Сан Диего, Лос Анджелис и Вентура, като отпусна и спомагателни средства за битка с пожарите.
 Огнен пъкъл в Калифорния Огнен пъкъл в Калифорния
Калифорния остава в плен на унищожителните горски пожари, които към този момент повече от седмица бушуват в северната част на щата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР