, големият демократ, драматург и европеец, една личност извън стандартите

...
, големият демократ, драматург и европеец, една личност извън стандартите
Коментари Харесай

В София ще има площад Вацлав Хавел

, огромният демократ, драматург и европеец, една персона отвън стандартите на политиката, субкултурният, свободният и обичащият Хавел записва справедливо името си в сърцето на София.
Пространството, формирано от пресичането на бул. Евлоги и Христо Георгиеви, ул. Шипка и ул. Проф. Асен Златаров ще носи името площад “Вацлав Хавел ” след дългогодишните старания на гражданската организация Софийски спорен конгрес и невиждана поддръжка на кмета на р-н Средец, господин Трайчо Трайков и Столична община/ Гласуването през днешния ден сподели единогласие при едвам един срещу и един въздържал се/.
 Летището в Прага към този момент носи името на Вацлав Хавел Летището в Прага към този момент носи името на Вацлав Хавел
Международното летище в Прага беше преименувано на починалия чешки президент Вацлав Хавел на гала във връзка 76-та годишнина на гер...
Идеята на съидейниците от се ражда напролет на 2016 година и получава поддръжката на посолството на Чешката република в София и “Библиотеката на Вацлав Хавел ” в Прага и през годините събира от ден на ден гражданска поддръжка в града ни. Софийски спорен конгрес спомоществователства издаването на едно от най-значимите есета на Хавел и съвремието ни в нов превод от Мартин Младенов, “Властта на безвластните ”, издадена от Black Flamingo Publishing. По- късно форумът и Black Flamingo издават и Ванекови пиеси, още веднъж в превод на Мартин Младенов, представяни като “Театър на маса ”. Художественото оформление е на художникът Калина Сертева – съидейник на форума.
Вацлав Хавел е един от огромните знаци на обединяването сред Източна и Западна Европа, лобирал персонално за България и приема ѝ в Европа. Неговите текстове и позиции са добре познати на българските дисиденти още от времето на осемдесетте. Чест е за България, макар тоталитарния комунистически режим, да е една от страните, където през 1988 се провежда подписка за освобождението на Хавел от пандиза. Това по никакъв метод не остава неусетно от международната общност и спомага България да бъде възприемана като страна с ясна антитоталитарна съпротива и будно гражданско общество. Зачитането на паметта на Хавел и отдаването на заслужената му чест през днешния ден, няма да остане неусетно и в този момент, във време когато доста центробежни сили се пробват да оспорят европейското място на България и принадлежността ѝ към демократичната ценностна система.
Човекът, отричал през целия си живот омразата, отмъщението и злото. Човекът набожен, че точно любовта и положителното са справочник освен в човешкото ежедневно съществуване, само че и в политиката. Човекът, чието кредо е „ Истината и любовта надвиват над лъжата и омразата. “ Човекът, който постоянно добавяше по едно сърце към своя автограф, тридесет години след рухването на стената и обединяването на хората от Изтока и Запада, остава в обичания ни град, с цел да бъде знак и образец за поколенията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР