Големият брой на новозаразените в Германия е тревожен, но шефът

...
Големият брой на новозаразените в Германия е тревожен, но шефът
Коментари Харесай

Коронавирус в Германия: дебне ли опасност от ново пълно затваряне?

Големият брой на новозаразените в Германия е обезпокоителен, само че шефът на института " Роберт Кох " Лотар Вилер решително споделя: " Все още имаме късмет да забавим разпространението на вируса. Не сме безпомощни ".

Той акцентира, че всеки може да снижи заплахата от заразяване, в случай че съблюдава най-важните наставления. В Германия медиите ежедневно напомнят кои са смислените правила, ограничения и ограничавания:

1. Триадата " дистанция-хигиена-маски ".

2. Редовното проветряване.

3. Максималното ограничение на контактите.

4. Избягването на публичния превоз.

5. Избягването на мероприятията с доста хора, обществените събития, а и на заведенията за хранене и кафенетата.

6. Пазаруването колкото е допустимо повече онлайн.

Редом с тези рекомендации обаче в Германия иззад всеки ъгъл дебне заплахата от ново цялостно затваряне - по този начин наречения " локдаун ". В прилежаща Белгия към този момент съвсем са го наложили.

Първият локдаун в Германия беше натрапен през март-април. Тогава затвориха детските градини и учебните заведения, заведенията за хранене и избрани магазини, улиците опустяха, придвижването секна. Икономиката съвсем замря, а страната стартира да раздава милиарди под формата на помощи, с цел да предотврати ужасяващите последствия за хората и компаниите. Стотици хиляди хора минаха в режим " понижено работно време ".

Дали същото следва и в този момент?

Германските политици изрично декларират, че тази есен локдаунът би трябвало да бъде предотвратен с всички вероятни средства. За което има и удобни условия. Страната сега е готова за огромното тестване доста по-добре, в сравнение с напролет. Специалистите познават вируса надалеч по-детайлно, а страховете от март-април, че интензивните отделения на лечебните заведения няма да се оправят с напора от пациенти, сега наподобяват неоснователни.

На базата на събрания опит здравната система в Германия е добре готова. Предпазни маски също има премного, а компаниите и службите през последните месеци създадоха лични хигиенични правила и концепции, които към този момент дават плодове.

В изявление за Дъждовни води депутатката от Лявата партия Анке Домшайт-Берг показва оптимизъм: " Дори числата да не престават да порастват, ще има единствено местни цялостни карантини - както сега в Берхтесгаден. А учебните заведения и детските градини ще останат отворени ".

Директорът на института " Роберт Кох " обаче предизвестява, че в някои региони вирусът може да излезе отвън надзор, тъй като следенето на веригите към този момент не всеки път е допустимо. Проследяването на инфекционните вериги е задача на здравните служби, които сега работят на ръба на опциите си. За това предизвести и министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.

В момента в Германия заведенията за хранене и магазините остават отворени, същото важи и за детските ясли, детските градини, учебните заведения и университетите. В взаимозависимост от локалната обстановка в избрани райони и при избрани групи се постановат спомагателни ограничавания на контактите. И най-важното, за което в Германия непрестанно се приказва:

Хора, осъзнайте и носете персоналната си отговорност!

Независимо от всичко това хората към този момент изпитват неустановеност в следствие от новонадигналия се спор за есенен локдаун. От комерсиалната мрежа към този момент идват сигнали за презапасяване - с тоалетна хартия, само че и с други артикули. Колкото и да се повтаря, че от това няма никакъв смисъл и че снабдяването с тоалетна хартия и с други артикули е обезпечено, доста хора реагират без връзка с разсъдъка.

Най-известният експерт в страната - вирусологът Кристиан Дростен - преди малко заприказва за нещо, което до момента никой не беше мислил: да се наложи цялостна, само че лимитирана във времето карантина по коледните празници. Такива хрумвания към този момент се разискват в Англия и не би било чудно, в случай че и немските политици се замислят съществено по въпроса. Проблемът обаче е обвързван с огромното значение, което германците отдават на Коледа. В момента от ден на ден коледни базари оповестяват, че няма да отворят порти, а това към този момент унищожава предпразничното въодушевление на милиони хора.

Автор: Йенс Турау
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР