Големият актьор Тодор Колев рисуваше собствения си натюрел като лесно

...
Големият актьор Тодор Колев рисуваше собствения си натюрел като лесно
Коментари Харесай

Тодор Колев отказва на Лили Иванова


Големият артист Тодор Колев рисуваше личния си натюрел като елементарно раним и с тънка кожа.

 

Той напусна този свят преди десетилетие, откакто бе покосен от рак на белите дробове. На този стадий към момента няма правоприемник в театъра, киното, малкия екран и шоуто. Макар мнозина да му подражават, никой не може да доближи респектиращото му майсторство и прочувствената му сила, съчетаваща поезия и подигравка.

Актьорът бе единственият в страната ни, който съответно си позволяваше жестове и послания но Чарли Чаплин.

 



Истината е, че той бе същински пионер с предаването си „ Как ще ги стигнем… американците “, което бе безспорен пример в жанра през 90-те години за множеството водещи, опаковани в клишетата.

През 2000 година, Слави Трифонов го окраде едно към едно, за което Тодор Колев не можа да му елементарни до сетния си час.

 

На всичкото от горната страна Дългия с цялото си безсрамие му се обадил да го предложения да му гостува, на което Адама дал отговор: „ Ти чуваш ли се?! Аз да съм на посетители в личното си шоу? Това е все едно да ми откраднеш къщата и да ме поканиш на гости… “

 

Черното му възприятие за комизъм не го изоставя даже когато се разчува, че евентуално е бил вербуван в Държавна сигурност. Вадят дори и агентурния му псевдоним. В записките си Колев е преносен: „ Бях подобаващ десерт за „ оня лист “. Тъжен е, че никой от сътрудниците му, които го познавали от десетилетия, не проронил и дума в негова отбрана. До последния си мирис той се кълне, че не е бил клеветник.

 

Истината е, че Тодор Колев е бодил в очите на конюнктурата още в гимназията в родния си Шумен, когато бива разгласен за черната овца на Комсомола. Изключват го освен от организацията, само че и от всички образователни заведения в бившето царство, освен това вечно. Все отново обаче той съумява да приключи. За пръв път вижда досието си, когато е в казармата – разказан е като „ жив демон “. Сред греховете му е увлечението по упадъчния джаз.

 

Малко преди да стартира студентството си, Лили Иванова го чува по какъв начин пее и му предлага да се включи в концертите й. Между тях протича електричество, само че компактно до нея е Здравко Радоев. Тодор Колев изрично й отхвърля да показа шоуто, защото счита, че не е подготвен за подобен съдбоносен пробив.

 

Сам се прецаква пред комисията по разпределението при завършването му, защото остроумничи и се прави на доста отворен. Затова членовете й с лекост и завист го изпращат в Смолян. Нарича годината там „ вторият най-черен интервал след безумието на казармата “. Крикор Азарян ги урежда в Пловдив, дружно с Адриана Палюшева, където артистът слага началото на дългогодишната дружба със Стефан Данаилов.

 

Неслучайно се понася мълвата, че Тодор Колев е в пандиза. Налага се Стефан Данаилов и брачната половинка му Мария да го вкарат с връзки в кабинета на Тодор Живков. След визитата, слуховете стопират вълшебен. Цивилните ченгета не стопират да душат към артист, още повече, че емигрантската преса го славослови около турнетата му из Европа. Ако има нещо, от което артистът се дистанцира изрично, това са холивудските продукции, снимани у нас. Нещо повече – окачествява ги като „ въздухарски истории “ и е наясно, че американците заплащат на актьорите у нас, колкото на обущарите в Лос Анджелис.

 

Твърдо отхвърля и да се кандидатира за народен представител във Великото национално заседание през април 1990 година от листата на Съюз на демократичните сили. Седмица по-късно, Колев бива нападнат от цяла делегация и той се съгласява. След края на депутатстването, външният министър Стоян Ганев го изпраща консул в Канада.  Той обаче остава на този пост единствено година, защото и там открива същия „ клозет “ като у нас – играят си на „ стражари и апаши “, мечтаейки за кисело зеле в мазето.

 

И когато от Външно през главата на Стоян Ганев изпращат за дипломат даскала по математика от Ямбол и ексдепутат от Съюз на демократичните сили Слав Данев, Тодор Колев неотложно подава оставка.

Тъкмо Негово превъзходителство предлага на Колев да трансфорат посолството в Отава в плод-зеленчук, а след това назначава за основен счетоводител собствен другар маргинал от ВИФ.

 

Въпросният Данев като далтонист удря трите служебни коли и като върховен посланик на България желае от обществените служби в Съединени американски щати да обезщетят психологично нестабилния му брат бежанец за вредите, нанесени му от комунистите в Ямбол.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР