Големите търговски вериги вече приемат плащания с електронни ваучери за

...
Големите търговски вериги вече приемат плащания с електронни ваучери за
Коментари Харесай

Големите търговски вериги вече приемат плащания с електронни ваучери за храна

Големите търговски вериги към този момент одобряват заплащания с електронни ваучери за храна – по-малко от три месеца след регулаторното въвеждане на тази опция. Според измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, признати през лятото на предходната година, от 1 януари 2024 г. оператори на ваучери за храна могат да ги издават в електронен вид, а от 1 юли ще отпадне напълно опцията за потребление на хартиени ваучери.

Billa, Lidl, Фантастико и Kaufland към този момент потвърдиха публично, че работят с електронни ваучери.

Принципът на работа с електронните ваучери е като при дебитните карти – работодателят зарежда средствата, а служащите могат да ги употребяват. Според Асоциацията на операторите на ваучери за храна няма значение какъв брой огромен е комерсиалният обект – има ли ПОС терминал, могат да се включат в програмата, стига да желаят.

За разлика от хартиените, с електронните ваучери може да се пазари на всяка стойност, в границите на оптимално заредената сума.

Средствата в картата обаче не могат да се теглят от банкомат или да се препращат към други сметки. Както и до момента, ваучерите за храна не могат да се употребяват за закупуване на алкохол и тютюневи произведения.

Срокът на валидността им остава 12 месеца, като при извършване на покупки с карта автоматизирано ще бъдат употребявани най-старите, с цел да се избегне загубата на средства.
Как се приготвиха търговците
От огромните вериги обясниха за Economic.bg, че забавянето от над два месеца е поради потребността от техническо време, в което всички участници в този процес да създадат нужните вложения и софтуерни промени.

Тъй като електронният ваучер е напълно нов артикул, беше нужно време и на банковите институции, и на лицензираните оператори да създадат нужните софтуерни промени, с цел да може електронните ваучери да се одобряват безпроблемно на ПОС терминал “, споделя Янислав Стойчев, основен финансов шеф на „ Фантастико Груп “ ООД.

Това е и една от аргументите, съгласно „ Била “, към момента заплащането с тях да не е необятно публикувано. От веригата споделиха, че единствено 5% от оборота, изработен с ваучери за храна през месец февруари, е минал електронно.

Но откакто към този момент всички огромни хранителни вериги са подготвени да одобряват заплащания с електронни ваучери, Янислав Стойчев чака през идващите два месеца близо 50% от покупките с ваучери да се случват с електронния им вид.
20 млн. такси за търговците
Първоначалните вложения на работодателите не са високи, а спестяванията в дълготраен проект надвишават неведнъж тази еднократна инвестиция, считат от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Картите за електронните ваучери за храна ще бъдат изцяло безвъзмездни за служащите. А за потреблението им на ПОС терминалите няма да имам никакви такси.

Поемането на банковите такси, дължими при култивиране на заплащанията с електронните ваучери, тормози търговците у нас, защото това изисква огромна инвестиция от тяхна страна.

Поддръжката на електронните карти изисква такса, равняващ се на общ разход от към 20 милиона лв. за търговците “, споделят от „ Била “.

Веригата е на мнение, че тъкмо това може да затрудни доста от дребните магазини да вкарат електронните ваучери за храна. Което от своя страна би довело до неудобства както за бизнеса, по този начин и за потребителите.
Win-win обстановка
Въвеждането на електронните ваучери за храна улеснява както потребителите, по този начин и комерсиалните вериги. С тях се заплаща тъкмо както с елементарна банкова карта. Те отстраняват и потребността от осъществяването на спомагателни административни действия, свързани с обработката на хартиените ваучери.

Според Асоциацията, въвеждането на електронните ваучери ще понижи административната тежест за работодателите. Което от своя страна ще притегли повече компании да дават на чиновниците си тази обществена облага.

Дигитализацията на ваучерите за храна доста понижава административната тежест за работодателите по отношение на даването, превоза, съхранението и раздаването на ваучерите на техните чиновници “, споделя Таня Обущарова, от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Тя е на мнение, че преимуществата на електронните ваучери са доста повече от минусите им. Те са „ съвременно, комфортно и несъмнено средство “ за извършване на покупки на хранителни артикули. Всички страни ще бъдат облагодетелствани от приемането им.

Вече няма да е належащо потребителите да носят хартия и да наблюдават периода на валидност на ваучерите. Работодателите ще бъдат натоварени с доста по-малко административни тежести при даването на ваучери за храна. За търговците процесът по осребряване ще се улесни доста. А  обслужването на клиенти на касата ще бъде по-бързо, защото към този момент няма да се броят на ръка хартиените ваучери, а просто ще се заплаща с карта посредством ПОС терминала.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР