Големите световни медии опровергават обвиненията, че техни фотографи са били

...
Големите световни медии опровергават обвиненията, че техни фотографи са били
Коментари Харесай

Големите световни медии отричат, че техни фотографи са знаели за атаката на Хамас

Големите международни медии опровергават обвиняванията, че техни фотографи са били известени авансово за офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври, предава Българска телеграфна агенция.

Опровержения в тази тенденция бяха оповестени от Си Ен Ен и в. " Ню Йорк таймс ", както и от трите международни организации Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес.

Полемиката потегли от записка, оповестена в сряда в интернет от произраелската организация " Онест рипортинг ". В нея се намекваше, че самостоятелни палестински фоторепортери в Газа, работещи, съгласно организацията, за АП, Ройтерс, Си Ен Ен и " Ню Йорк таймс ", може да са били предизвестени за терористичната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври. Тези обвинявания се завъртяха в интернет и бяха подхванати и от израелското държавно управление.

" Тези публицисти са съучастници в закононарушения против човечеството, техните дейности опонират на професионалната нравственос ", съобщи през вчерашния ден канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

" Агенцията за вътрешна сигурност на Израел разгласи, че ще отстрани всички участници в всеобщите убийства на 7 октомври. Фоторепортерите, които са взели участие в отразяването на тази офанзива, ще бъдат добавени към този лист ", съобщи депутатът Дани Данон, член на " Ликуд ", партията на премиера.

" АП въобще не е знаела за офанзивите на 7 ноември, преди те да се случат ", се споделя в изказване на организацията.

" Обвиненията, съгласно които " Ню Йорк таймс " е бил авансово в течение на офанзивите на " Хамас " или е придружавал терористите на " Хамас " по време на офанзивите, са подправени и скандални ", се споделя в изказване на американския ежедневник. В него се добавя, че това излага на заплаха публицистите на вестника, които са на терен в Израел и линията Газа.

Агенция Ройтерс изрично опроверга да е знаела авансово за офанзивите или да е пращала свои публицисти с " Хамас " на 7 октомври.

Си Ен Ен също опроверга да е била в течение авансово за нападенията, само че сподели, че е прекратила всякакво съдействие с главния самостоятелен палестински фотограф, упрекнат от " Онест Рипортинг ", че е бил осведомен за нападенията. Телевизията добави, че не е имала никакво съображение да се съмнява в коректноста на досегашната работа на този човек.

АП също сподели, че няма да употребява услугите на този самостоятелен кореспондент.

Франс прес, която не беше непосредствено упрекната от " Онест Рипортинг ", съобщи, че " всевъзможни обвинявания за съглашателство сред наши публицисти и " Хамас " са оскърбителен " и добави, че си резервира правото да предприеме съответните следващи дейности.

Фотографите, работещи на непрекъснат контракт за Франс прес, бяха събудени от стрелбата на артилерия и от изстрелването на ракети и тогава отидоха покрай разграничителната стена сред Газа и Израел, разяснява организацията. Първите им фотоси от зоната са били направени повече от час след офанзивата, се добавя в изказването на Франс прес.

Същевременно организация " Репортери без граници " разкритикува апелите за ликвидиране на публицисти и съобщи, че сходни изказвания, дискредитиращи честността на която и да е специалност, са неприемливи.

" Израелските управляващи минаха от изказванието, че не могат да подсигуряват отбраната на публицистите в Газа, към закани за гибел към репортерите, отразяващи спора, въз основа на неаргументирани, нито подкрепени към този ден с доказателства съмнения ", се споделя в изказване на организацията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР