Големите руски банки, които са с наложени санкции от западните

...
Големите руски банки, които са с наложени санкции от западните
Коментари Харесай

Руските банки няма да могат да изпоплзват китайската UnionPay, за да избегнат санкциите

Големите съветски банки, които са с наложени наказания от западните страни поради войната в Украйна, няма да могат да издават карти, употребявайки китайската платежна система UnionPay. От платежната система се опасяват да си сътрудничат с тях заради риск от вторични наказания. Информацията бе доказана от пет източника в огромни банки, в това число тези, които попаднаха под наказания пред съветския медийна корпорация РБК.

Източник, непосредствен до съветската банка “Сбербанк”, която държи една трета от съветските банкови активи, сподели, че на чиновниците на банката е било обявено за такова решение от китайската платежна система на закрито съвещание. Така че “Сбербанк” няма да издава тези карти.

На 6 март бе обявено, че Сбербанк обмисля опцията за издаване на карта с платежните системи Mir и UnionPay. Съобщението беше направено месец преди Сбербанк да попадне под блокиращи наказания на Съединени американски щати.

Възможността за издаване на карта UnionPay също беше премислена или към този момент се работи от съветската Алфа банк, “Откритие”, ВТБ.

Промсвязбанк, която издаваше карти UnionPay още преди да попадне под глобите, спря да прави това, оповестиха от прът центъра на кредитната институция.

Три източника на РБК в банките настояват, че тези кредитни институции няма да могат да издават карти UnionPay заради опасения на самата платежна система. Още два източника изясняват, че UnionPay сложи договарянията на пауза без пояснение.

" Проектът краткотрайно е на пауза,до последващо разпореждане ", сподели един от тях.

Совкомбанк също искаше да стартира издаването на карта Halva въз основата на UnionPay, само че се отхвърли от тези проекти заради обстоятелството, че потреблението на каквито и да било карти на глобени банки в чужбина е неефикасно, сподели източник от платежния пазар. Оттам прецизираха, че банки от страни, наложили наказания на съветски кредитни организации, не обслужват картите, без значение от платежната система.

РБК изпрати питане до кредитни институции и UnionPay. С тези банки, които не попаднаха под глобите, платежната система продължава да си сътрудничи, показва един от източниците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР