Големите открития са направени от личности, дръзнали да излязат от

...
Големите открития са направени от личности, дръзнали да излязат от
Коментари Харесай

Полярниците ни си пожелаха динозавърски находни

Големите открития са направени от персони, дръзнали да излязат от зоната си на комфорт. Ние не сме част от тях, само че следваме техния образец. Водени от него доктор Кристине Тревисан (Чили) и доктор Стефан Велев (България) се озоваха за няколко дни на палатков лагер на нос Хана, на към 15 км от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън. Това оповестяват полярници от Българска антарктическа експедиция във фейсбук страницата си.

Втора поредна година те работят по взаимен план сред Българския антарктически институт (БАИ) и Чилийския антарктически институт (INACH), имащ за цел проучване на геологията и палеонтологията на разнообразни елементи от острова.



През сегашния полеви сезон могат да се похвалят с забавни находки от фосилизирани растителни типове с възраст на повече от 85 млн. година

По неофициална информация два от тях са нови за о-в Ливингстън, а евентуално и за Антарктика.

Съвсем скоро българо-чилийският екип следва да се изправи пред следващото научно предизвикателство.

Ползвайки услугите на чилийския научно-изследователски транспортен съд „ Карпух” те ще се насочат към едни от най-отдалечените и едва изследвани места от острова, където ще работят на полеви условия към две седмици. Безаварийното напредване по вода не би било допустимо без командира въз основата Драгомир Матеев и логистика-лодкар Павел Григоров.

Техните сътрудници им пожелават триумф и "динозавърски находки ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР