Големите личности се каляват в кризите и действат активно в

...
Големите личности се каляват в кризите и действат активно в
Коментари Харесай

Всеки напредък започва от трансформация на нагласите

Големите персони се каляват в рецесиите и работят интензивно в сложни моменти, споделя ръководителят на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ Димитър Цоцорков*, който стана първият българин, част от десетте бизнес водачи, отличени като пионери за задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.  Димитър Цоцорков доближи до финалния кръг на световния конкурс на Организацията на Обединените народи (ООН), откакто беше отличен за Пионер на SDG (sustainable development goals – цели за стабилно развиване – бел. ред.) в националния конкурс, извършен от Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Като български представител Цоцорков беше отличен в категорията за цифрова промяна поради приноса, който новаторските решения имат за постигането на задачите за стабилно развиване в промишлеността. Глобалната премия се присъжда от 2016 година, като до момента това е първият управител от минна компания в света с влиятелното отличие.

- Какво би споделил татко ви проф. доктор Лъчезар Цоцорков на 2 юни в Ню Йорк, когато Организация на обединените нации ви отличи за пионер по задачите за стабилно развиване за 2022 година?

- Вероятно би споделил, както обичаше да акцентира по разнообразни мотиви, че Панагюрище е доказателство, че даже в по-малки градове като нашия могат да се случват неща на международно равнище. Наградата с изключение на самопризнание за целия екип и огромна персонална отговорност предизвиква да не мислим ден за ден, а да се развиваме, да се учим и да бъдем новаторски.

- На какви критерии трябваше да отговорите, с цел да бъдете отличен като пионер по задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации?

- Основните тематики бяха персоналната ангажираност и постигнатият прогрес по световните цели за стабилно развиване. Смятам, че се е търсило водачеството по значимите въпроси и хората, които освен се ангажират с смяната, само че и персонално се включват в този развой. Важно е по какъв начин компанията, а и съответният човек способстват за по-доброто обучение, опазване на здравето, вложенията в обществото, грижата за околната среда, трансформацията на процесите.

От една страна, „ Асарел-Медет “ има устойчиви практики и поредна политика за вложения по седем фирмени стратегии за стабилно развиване, а като ръководител на Надзорния съвет моята роля пада точно върху стратегическия фокус на нашите планове, както и върху цифровата промяна. В минералносуровинната промишленост автоматизираните технологии оказват помощ за по-доброто ръководство на процесите и ресурсите и водят до по-малък екологичен и въглероден отпечатък. Фактор е също присъединяване ни в интернационалните научноизследователски планове като X-Mine и AGEMERA, по които се тестват технологии на бъдещето и се изследва капацитетът за зелена промяна.

От друга страна, ние имаме доста сериозен принос за районното развиване поради поддръжката за редица огромни планове в община Панагюрище. Известни са обществените ни вложения с дълготрайна добавена стойност, които съумяха да трансформират образа на туризма и опазването на здравето в района. Нашата фирмена фондация „ Асарел “ е ангажирана с редица благотворителни начинания. Един от най-важните ни планове е „ Образование за всички “, по който се подкрепят гимназисти от уязвими обществени групи в района.

Вярвам е било оценено, че персонално съм зает с нашата фамилна фондация „ Лъчезар Цоцорков “, която на национално равнище развива значими планове в региона на образованието, културата, закрилата на деца, опазването на здравето и популяризирането на дарителството и доброволчеството.

- На международната карта на нациите, постигащи устойчивите цели на Организация на обединените нации, къде се намира България?

- Вече имаме доста положителни български образци, до момента в който преди едно-две десетилетия повече се открояваха клоновете на огромните мултинационални компании, които имат открити обичаи. Виждаме развиването на отлични планове в региона на общественото предприемачество, очевидци сме по какъв начин се трансформира корпоративната просвета, по какъв начин от ден на ден компании залагат свои цели за резистентност и принос към обществото, преглеждат екологичните и обществените стратегии като стандарт за положително ръководство. Разбира се, че имаме капацитет за усъвършенствания и прогрес, само че би трябвало да си даваме сметка и за верните стъпки, които към този момент сме създали, в това число тъй като сме част от европейската общественост и прилагаме интернационалните стандарти.

- Как може да реализираме забележителен обществен и стопански прогрес в бъдеще?

- Едва ли има едно магическо решение, тъй че бързо да реализираме забележителен обществен и стопански прогрес. Всеки прогрес стартира от промяна на настройките, само че, за жалост, това е муден и комплициран развой. Трябва да си даваме сметка какво действително сме постигнали през последните десетилетия, къде се намираме в този момент и какви национални цели имаме. Обществото ни е доста разграничено, мощно се противопоставяме едни на други и вместо да построяваме мостове между тях, като че ли дълбаем все по-големи пропасти. За да успеем, ще ни трябват повече единство и приемливост. Ако сме разграничени, няма по какъв начин да създадем страна, в която младите гении да остават или да се завръщат, само че не поради някакви исторически сантименти, а поради опциите, които виждат за своя принос и своя триумф.

- Споделяте ли убеждението, че огромните водачи се раждат в рецесия? Ако да, какви „ пионери “ сега са нужни на България?

- Големите персони се каляват в рецесиите и работят интензивно в сложни моменти. Всички знаем историята на Априлското въстание. Кои са били водачите – младежи на по 20–25 години, някои учили в чужбина, пътували зад граница, видели по какъв начин живеят европейците. Кои са им помагали – хора богати, със личен бизнес, с къщи, обзаведени във виенски жанр, имали са всичко. България има потребност от такива водачи – смели хора със смели хрумвания и огромни сърца. Хора, които не не помнят корените си и знаят по какъв начин да съумяват в своята област. Светът също има потребност от вдъхновяващи образци на хора, които трансформират стандартите, изобретяват и сплотяват.

***

Димитър Цоцорков е ръководител на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ АД от 2017 година и е изпълнителен шеф на дъщерното сдружение „ Асарел Инвестмънт “ ЕАД. Завършил е информативен мениджмънт и финанси в Лондон, като е част от екипа на „ Асарел-Медет “ АД от 2001 година Основател е на фондация „ Лъчезар Цоцорков “, член е на настоятелствата на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “, Американския университет в България и НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Семеен е, има три деца.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 7/22 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР