Големите космически открития вече не са само фантазия. Свързваме 12

...
Големите космически открития вече не са само фантазия. Свързваме 12
Коментари Харесай

Фантастика или факт? Създава се Българска космическа агенция

Големите галактически открития към този момент не са единствено фикция. Свързваме 12 април с повратни моменти в историята на проучването на Космоса. През 1961 година Юрий Гагарин става първият човек, летял в Космоса. 20 години по-късно (1981) НАСА неслучайно избира датата 12 април за изстрелването на първата си совалка " Колумбия ". През 2001 група запалянковци означават 40 години от изстрелването на " Восток " с " Нощта на Юри ". Събитието бързо печели фенове и се трансформира в нещо като световно галактическо празненство. 12 април се утвърждава като Международен ден на авиацията и космонавтиката. У нас " Рацио " означават датата, като посрещат специфичен посетител и провеждат галактическо празненство.

Гости на " Нашият ден " в БНР са Румен Иванов от " Рацио " и Саймън Дженър, който е част от работната група за основаване на Българска галактическа организация. Дженър работи за " Аксиом спейс ", които изпращат частни екипажи до Международната галактическа станция.

В началото на диалога Румен Иванов обръща внимание на обстоятелството, че зад триумфа на Юри Гагарин през 1961 година е стоял голям екип от инженери и експерти. Ето за какво " Рацио ", чиято задача е да показва науката по един атрактивен и наличен метод, този месец среща публиката с тези хора, които нормално остават в сянката на излитащата ракета. Космосът не е празно пространство, споделя Иванов и оповестява, че на проведеното от " Рацио " събитие ще участват инженерите Виктория Тодорова, Ралица Великова и Велка Терзиева. Те ще опишат за това по какъв начин се изстрелват и ръководят ракетите и по какъв начин се заобикалят галактически рискове.

По мотив тематиката за дамите по пътя към Космоса и в галактическото пространство Саймън Дженър споделя: " От последния път, когато бях в България през 2021 година, " Аксиом спейс " много напреднахме. Много се веселя да кажа, че на втората ни задача AX – 2, която изстреляхме предходната година, имахме екип от двама мъже и две дами. Между тях беше и първата астронавтка от Саудитска Арабия. Докато продължаваме с нашите задачи в Космоса, ще продължаваме да каним в екипа и мъже, и дами. "

Към момента Дженър е част от екипа, който слага основите на модерна българска галактическа стратегия.  " Страшно вълнуващо е да съм част от такава работна група още от първите ѝ дни в България изключително като се замисля за опциите, които дава тя на за българските бизнеси и на българските учени, и за вдъхновението, което ще даде на българските деца ", декларира той. Иванов, от своя страна, добавя, че Космосът ни дава опция да разберем себе си и да отговорим на някои земни въпроси.

В космоса границите като че ли не съществуват, а в галактическата промишленост страните се учат да си взаимодействат по един нов метод. В тази връзка Дженър декларира: " Аксиом спейс " постоянно включва в своите задачи астронавти от разнообразни страни. Работим с редица страни по света и за доста от тях ние сме първият им и към този момент единствен път към това да изстрелят в Космоса собствен космонавт. Много ми харесва, че и с България започваме да работим по тази концепция. "

" Аксиом спейс " към този момент няколко години работи по основаването на първата частна галактическа станция, която ще работи взаимно с Международната галактическа станция. Очаква се нейният първи модул да бъде изстрелян в Космоса пред 2026 година.

" Намерението на " Аксиом спейс " е да сътвори станции, които биха могли да бъдат дом на десетки, стотици може би хиляди хора. Когато това се случи, ще би трябвало да се оправим и с въпроса за размножаването в Космоса ", добавя гостът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР