Големите компании, получили кредити от Българската банка за развитие, не

...
Големите компании, получили кредити от Българската банка за развитие, не
Коментари Харесай

И 8-те кредитополучатели от ББР отказаха среща с министър Петков


Големите компании, получили заеми от Българската банка за развиване, не пожелаха да вземат участие в общественото чуване, проведено от служебния министър на стопанската система Кирил Петков. Вчера на диалог отхвърлиха да дойдат двама от надзорниците в банката и бяха уволнени. Днес той извика на среща осемте най-големите кредитополучатели на ББР. Разговорът трябваше да се излъчва онлайн във Facebook.

Шест от осемте сдружения са изпратили на министър Петков писма с претекстове за какво не вземат участие в срещата. Някио от компаниите са дали и по-подборен доклад за потреблението на получените заеми.

Припомняме, че общият им размер на отпуснатите заеми е близо 950 млн. лева, а измежду притежателите или обвързваните лица са хора като Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов и Делян Пеевски.

И шестте компании, които са влезнали в писмена връзка с Кирил Петков, заявяват пред МИ и ББР, че обслужват постоянно своите заеми.

Министърът изясни, че фирмите, от които не са получени пояснения, са " Благоевград БТ " и " Транспект " АД.

Всички 6 компании споделят, че нямат веселба и не престават да заплащат заемите си. Въпреки че имам огромни рецензии към метода, по който ББР е давала заеми на огромни компании вместо на дребни и междинни предприятия, въз основата на тези писма първата индикация е, че заемите се обслужват, сподели още Кирил Петков. Той обаче продължава да се съмнява, че това е най-хубавото „ целево потребление на 1 милиард лв. от обществено финансиране “.

" Благоевград БТ " е получила над 140 млн. лева заем от Българската банка за развиване. Тя е част от холдинга Булгартабак, в който някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски беше миноритарен акционер.

" Транспект " е компанията, която има два огромни автобусни превозвача - " Юнион Ивкони " и " Груп Плюс ". Тя е с заем с размер над 60 млн. лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР