Големите електронни магазини имат сходни проблеми – скок на поръчките,

...
Големите електронни магазини имат сходни проблеми – скок на поръчките,
Коментари Харесай

Пандемията и е-търговията: да надникнем в „кухнята”

Големите електронни магазини имат сходни проблеми – скок на поръчките, дефицит на хора, неотложност и свръх-кратки периоди, а всяка стока е пипана от десетки ръце…

Суматохата в е-магазините е огромна – поради пандемията, търсенето е скочило в пъти
 (снимка: CC0 Public Domain)

Животът в изискванията на пандемия е много друг. Седейки в дома си, съвсем без да излизаме, разчитайки на електронните магазини за доставка на значими артикули, не се и замисляме, че това решение също не е безрисково.

В системата на е-търговията също работят хора – доста хора, и всяка стока бива пипана десетки пъти, преди да стигне до получателя си, споделя пред „ The Medium ” служителка от един от складовете на Amazon в Калифорния – поискала анонимност, тъй като всекидневно на редовите чиновници на корпорациите не е разрешено да приказват пред медии.

„ Ако можех да си остана вкъщи, бих го направила, само че нуждая се от тази работа. Имаме работни ръкавици и дезинфектант за ръце, само че нищо друго, което да ни защищава от ковид. Всичко бива допряно от 1000 ръце : ръцете на производителя, на дистрибутора, на носача, на разносвачи; ръце, подготвящи палетите. Аз взимам всеки продукт и го поставям в коша, а той отива в други ръце: събирачи, пакетьори, спедитори. Работим бързо и сме плувнали в пот ”, споделя дамата, която е в средата на 20-те си години.

Суматохата е огромна. Заради пандемията търсенето е скочило неколкократно . Клиентите желаят своите доставки час по-скоро. Налага се някои служащи да работят спомагателни часове, спомагателни дни, спомагателни нощни смени.

„ Не ни доближават хора. Някои сътрудници не идват на работа. Може би са заболели, а може би са просто уплашени. Не зная. Носят се клюки, че 50 служащи тук са дали позитивен тест за ковид. Знам за най-малко един, който сигурно е позитивен ”, споделя служителката на Amazon.  Тя живее със съквартиранти и всеки ден се чуди какво ще им „ занесе ” вкъщи, прибирайки се от работа.

Служителите на Amazon са печално известни с неприятните си условия на труд. Те са недобре платени, промените им са дълги, условията за скорост са безпощадни, а почивките – смазващо дребни. Много от работещите в складовете признават, че не смеят даже да отидат до тоалетната , тъй като това се отразява на осъществяването на нормите им. Обичайно ги правят оценка роботи. За всяко неспазване на норма се получава „ забележка ”. За шест забележки служителят бива уволнен. Стресът е голям.
още по тематиката
Поради заболяване предходната година служителката излязла в едномесечен неплатен отпуск. Без заплата, не могла да заплати нито сметката си за ток, нито вноската си по кредитната си карта. Сега се опасява да се разболее – ще я изритат в неплатен отпуск и още веднъж ще остане без пари.

„ Днес е същинска полуда. Идват и елементарни артикули, само че те биват подредени в профил – бързаме да разпращаме най-вече тези от първа нужда – измежду които към този момент са и настолните игри, забелязах неотдавна. Предполагам, че хората в действителност си стоят вкъщи. Но най-много изпращаме памперси, медикаменти, алкохол за почистване, антимикробни кърпички, дезинфектанти за ръце, маски за лице, ръкавици ”, споделя дамата.

„ Вече не продаваме тези продукти поединично. Клиентите желаят цели опаковки: по четири, по десет… Много от стоките са разпродадени . Работниците ни са уплашени: потенциалът не доближава, разполагаме с незадоволително личен състав. И отново би трябвало да спазим нормите си. Въпреки че са извънредно изтощени, доста хора ще продължат да работят. Предполагам, че доста хора в действителност имат потребност от заплатата си – и те евентуално ще дойдат на работа, даже да са заболели ”, споделя тя.

Навярно доста други огромни електронни магазини имат сходни проблеми – скок на поръчките, дефицит на хора, неотложност и свръх-кратки периоди. Масово измежду тях се възприема практиката за безконтактно заплащане и безконтактно предаване на стоките , както направи у нас eMag.bg. Освен това измежду компаниите има и такива, чиито хранилища са мощно автоматизирани, да вземем за пример тези на Ocado, Coles, Kroger и други

Но даже и там, където складовите интервенции са значително роботизирани, а доставките – безконтактни, още веднъж всяка стока се „ препипва ” от десетки чифтове ръце – на производители, снабдители, а сетне – събирачи, пакетьори, разносвачи. И измежду тях също работят хора, които заплащат заеми и се нуждаят от заплатата си – и, вероятно, биха отишли на работа, даже да са заболели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР