Големите африкански заводи за какао в Кот д’Ивоар и Гана

...
Големите африкански заводи за какао в Кот д’Ивоар и Гана
Коментари Харесай

Световната шоколадова криза се задълбочава: африканските какаови растения остават без зърна

Големите африкански фабрики за какао в Кот д’Ивоар и Гана са спрели или понижили преработката, тъй като не могат да си разрешат да купуват зърна.

Производителите на шоколад към този момент усилиха цените за потребителите

след три години на слаби реколти от какао, като се чака четвърта в двете страни, които създават близо 60% от какаото в света.
Цените на какаото са се нараснали повече от два пъти през последната година, достигайки голям брой върхове за всички времена.
„ Имаме потребност от всеобщо заличаване на търсенето, с цел да наваксаме унищожаването на предлагането “, сподели Стив Уотеридж от Tropical Research Services, международен специалист по какао.
Производителите на шоколад не могат да създават шоколад, употребявайки сурово какао и разчитат на преработвателите да трансфорат зърната в масло и алкохол, които могат да бъдат направени в шоколад.

Преработвателите обявиха, че не могат да си разрешат да купуват зърната.

Контролираният от страната производител на фасул от Кот д’Ивоар Transcao, един от деветте огромни завода в страната, съобщи, че е спрял да купува фасул поради цената му.
Transcao разяснява още, че че към момента обработва от склад, само че без да прецизира с какъв потенциал работи.
Ралито на цените дерайлира от дълго време открит механизъм за световна търговия с какао, посредством който фермерите продават зърна на локални дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или световни търговци.
След това тези търговци продават зърна или какаови артикули – масло, прахуляк и какаов ликьор – на световни шоколадови колоси като Nestle и други.
В естествени времена пазарът е мощно контролиран – търговци и преработватели купуват от локални търговци до една година на авансово контрактувани цени.
Във времена на дефицит като тази година обаче системата се скапва – локалните дилъри постоянно заплащат на фермерите надбавка към изходната цена.
Тъй като международните търговци бързат да закупят тези зърна непременно, с цел да изпълнят отговорностите си към шоколадовите компании, локалните преработватели постоянно остават без зърна.
Производителите на шоколад към този момент подвигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в Съединени американски щати са таксували с 11,6% повече шоколадови артикули предходната година спрямо 2022 година, демонстрират данни на компанията за пазарни изследвания Circana.
Международната организация за какао (ICCO) чака международното произвеждане на какао да спадне с 10,9% до 4,45 милиона метрични тона този сезон.

 

Източник: Ройтерс /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР