Големи територии от бразилската тропическа гора в Амазонка са обхванати

...
Големи територии от бразилската тропическа гора в Амазонка са обхванати
Коментари Харесай

Амазонка е в пламъци, горят „белите дробове“ на Земята

Големи територии от бразилската тропическа гора в Амазонка са обхванати от пламъци.

Сателитните фотоси демонстрират най-северния щат в Бразилия – Рорайма, затрупан с мрачен пушек, до момента в който прилежащите щати оповестиха изключително състояние поради пожарите. Огнищата са безусловно забележими от космоса.

Президентът на страната Жаир Болсонаро призна, че държавното управление му няма запаси, с цел да се оправи с рекордния брой пожари в Амазонската джунгла и разполагат с едвам 40 пожарникари за задачата.

Той хвърля виновността за протичащото се върху природозащитните организация, които пък упрекват него за протичащото се. Според Болсонаро огънят е разпален умишнено, с цел да бъде подложено на критика ръководството му.

„ Огънят беше запален на стратегически места. Всички индикации са, че те са отишли да снимат и са запалили пожарите. Това мисля аз. Престъпните дейности на НПО-та, които желаят да концентрират вниманието върху мен и против държавното управление на Бразилия са отговорни за пожарите. Това е война, пред която сме изправени “, съобщи президентът.

Въпреки незадоволителните запаси за справяне с казуса, Жаир Болсонаро изрично отхвърля опцията за интервенция на интернационалната общественост. Той влезе в пререкания с Франция и Германия, които упорстват пожарите в Амазонка, определяна като „ белите дробове “ на Земята, да бъдат разисквани на идната среща на Г-7.

„ Пожарите, които бушуват в тропическите гори на Амазонка, съставляват „ незабавна обстановка " и би трябвало да бъдат разисквани от международните водачи, когато се срещнат във Франция за срещата на върха на Г-7 този уикенд “, съобщи представителят на канцлера Ангела Меркел.

Макрон написа през вчерашния ден в Туитър, че пожарите, изпепеляващи в Амазонка, съставляват интернационална рецесия и би трябвало да бъдат разисквани като главен приоритет на срещата.

Болсонаро обаче разкритикува французина за „ колониалистичен нрав “.

„ Предложението на френския президент проблемите на Амазонка да бъдат обсъждани на Г-7 без присъединяване на страните от района приказва за колониалистически нрав, който не е подобаващ за 21 век “, написа Болсонаро в Туитър.

В отговор на това Франция разгласи, че ще блокира комерсиална договорка сред страните от Европейски Съюз и Южна Америка.

В Бразилия горските пожари не са необикновени по време на сухия сезон, който завършва в края на октомври и началото на ноември. Официалната статистика обаче сочи, че в страната е имало 73 000 горски пожара от началото на 2019 година Това е най-големия брой от 2013 година Повечето от пожарите са били в Амазонската джунгла.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР