Големи рокади се задават по върховете на държавното обвинение, става

...
Големи рокади се задават по върховете на държавното обвинение, става
Коментари Харесай

В прокуратурата започват мащабни рокади

Големи рокади се задават по върховете на държавното обвиняване, излиза наяве от плана за дневен ред на съвещанието на прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет в сряда. Новият основен прокурор Иван Гешев е предложил две прокурорки и член на Висш съдебен съвет за свои заместници, а ръководителят на основната градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова кандидатства за по-висока позиция - зам. апелативен прокурор на София.

Гешев предлага за свои заместници Десислава Пиронева, която до момента е прокурор в СГП, Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Пламена Апостолова, която е правосъден кадровик.

Пиронева ще размени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и началник на Върховна административна прокуратура (ВАП). Петрова ще остане редови обвинител във ВКП.

Десислава Пиронева бе и една от трите български номинации за европейски прокурор. Към момента не е ясно по какъв начин възможният й избор за зам. основен прокурор ще се отрази на процедурата за асортимент на претендентите, които бяха утвърдени и от Министерски съвет.

Красимира Филипова беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, а от 2019 година стана прокурор в касационната прокуратура. Тя бе зам.министър на правораздаването във втория кабинет на Бойко Борисов.

Третата номинирана от основния прокурор за негов заместител - Пламена Апостолова, е с дълготраен опит като следовател в следствието към СГП, а по-късно и в националното разследване, излиза наяве от известието на прокуратурата.

В момента зам.главни прокурори са Борислав Сарафов, който управлява и Националната следствена работа (НСлС), и Мария Шишкова, която в края на предходната година подаде оставка и искаше от началото на януари да се отдръпна дружно със Сотир Цацаров. След молба на Гешев обаче тя ще остане негов заместител до началото на март.

Ако Емилия Русинова бъде определена за зам.апелативен прокурор, функционалностите й ще поеме сегашният й заместител в СГП - Даниела Димитрова. От няколко години насам няма градски прокурор, който да е изкарал целия си петгодишен мандат. Преди Русинова отпред на градска прокуратура бе Христо Динев, който си потегли след към две години, а преди това Николай Кокинов бе уволнен от Висш съдебен съвет поради изтекли скандални записи на диалозите му с премиера Бойко Борисов и тогавашния аграрни министър Мирослав Найденов, които посочваха по какъв начин се кадрува в системата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР