Goldman Sachs намалява шансовете за рецесия в САЩ до 15%, тъй като икономическият оптимизъм нараства

...
Goldman Sachs е все по-уверен, че икономиката на САЩ ще
Коментари Харесай

Goldman Sachs е все по-уверен, че икономиката на САЩ ще се придържа към мекото приземяване, което мнозина смятаха, че е почти невъзможно да се постигне.

В изследователски доклад, публикуван в понеделник вечерта, Goldman Sachs намали прогнозния си шанс за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца до само 15%.

Това по същество е в съответствие с историческия среден шанс за рецесия през дадена година. Това също е по-малко от предишната прогноза на банката на Уолстрийт от 20% и доста под нейната прогноза от 35% през март, когато избухна банковата криза.

Докладът, озаглавен „Меко кацане лято“, посочи серия от обнадеждаващи икономически показатели за инфлацията и пазара на труда, които предполагат, че икономиката на САЩ ще избегне подхранваната от Федералния резерв рецесия, от която мнозина се страхуваха.

Помощ знак за издирван на витрина в Оушън Сити, Ню Джърси, САЩ, в петък, 18 август 2023 г. Проучванията показват, че въпреки охлаждащата инфлация и увеличаването на работните места, американците остават дълбоко скептични към начина, по който президентът се справя с икономиката след пандемията. Фотограф: Al Drago/Bloomberg чрез Getty Images Знак за търсене на помощ на витрина в Оушън Сити, Ню Джърси, САЩ, в петък, 18 август 2023 г. Проучванията показват, че въпреки охлаждането на инфлацията и увеличаването на работните места, американците остават дълбоко скептични към начина, по който президентът се справя с икономиката след пандемията. Фотограф: Ал Драго/Блумбърг чрез Getty Images Блумбърг/Блумбърг/Гети изображения/ФАЙЛ

„Категорично не сме съгласни с идеята, че нарастващото забавяне от „дългите и променливи лагове“ на паричната политика ще тласне икономиката към рецесия“, пише в доклада Ян Хациус, главен икономист на Goldman за САЩ. „Всъщност смятаме, че съпротивлението от затягането на паричната политика ще продължи да намалява, преди да изчезне напълно до началото на 2024 г.“

Хациус добави, че Goldman Sachs е все по-уверен, че Фед е „свършил“ с повишаването на лихвените проценти, тъй като безработицата расте, заплатите се забавят и инфлацията намалява.

Икономистите от Уолстрийт бяха принудени многократно да отлагат или дори да отменят своите прогнози за рецесия, тъй като икономиката се оказва устойчива.

Противно съгласие

Goldman Sachs казва, че е „значително по-оптимистичен“ от повечето прогнозисти. Консенсусът на Bloomberg на икономистите все още призовава за 60% шанс за рецесия.

Hatzius пише, че инструментите за проследяване на БВП като модела GDPNow на Фед в Атланта, който призовава за бум на растеж от 5,6% през третото тримесечие, вероятно „преувеличават истинския импулс на икономиката“. Той добави, че растежът вероятно ще се охлади през четвъртото тримесечие, тъй като плащанията на студентски заеми се възобновят и скокът на лихвите по ипотечните кредити навреди на жилищата.

„Но ние очакваме забавянето да бъде плитко и краткотрайно“, каза Хациус.

Goldman Sachs посочи „солиден“ ръст на работните места и нарастващи реални (коригирани спрямо инфлацията) заплати, които трябва да позволят на реалния разполагаем доход да се „ускори“ отново през следващата година.

С други думи, заплатите ще растат по-бързо от цените, което ще даде възможност на потребителите да продължат да харчат. Това е от решаващо значение в икономика, в която потребителските разходи са основният двигател на растежа.

 Купувачите носят чанти за продажба на дребно по търговския район Magnificent Mile в Чикаго, Илинойс, САЩ, във вторник, 15 август 2023 г. Продажбите на дребно в САЩ са нараснали през юли с повече от прогнозираното, което предполага, че потребителите все още разполагат с необходимите средства да поддържат икономическата експанзия. Фотограф: Jamie Kelter Davis/Bloomberg чрез Getty Images Купувачите носят чанти за продажба на дребно по търговския район Magnificent Mile в Чикаго, Илинойс, САЩ, във вторник, 15 август 2023 г. Продажбите на дребно в САЩ са нараснали през юли с повече от прогнозираното, което предполага, че потребителите все още разполагат с необходимите средства да поддържат икономическата експанзия. Фотограф: Джейми Келтър Дейвис/Блумбърг чрез Getty Images Джейми Келтър Дейвис/Блумбърг чрез Getty Images

Докладът за работните места през август, публикуван в края на миналата седмица, показа, че наемането остава стабилно, въпреки че се е забавило от хитовото темпо по-рано при възстановяването след пандемията.

И докато нивото на безработица скочи от 3,5% на 3,8% през август, Хациус каза, че Goldman Sachs не е „безпокоен“ от увеличението, тъй като то е „изцяло обусловено“ от увеличаване на предлагането на хора, търсещи работа.

„Докладът за работните места през август не може да бъде много по-добър“, написа главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди в петък на X, известен преди като Twitter. „Навсякъде в доклада пише меко кацане.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР