Голдън ретрийвърът Килиан успя да помогне за намирането на 18

...
Голдън ретрийвърът Килиан успя да помогне за намирането на 18
Коментари Харесай

Шведско спасително куче с български водач помогна за намирането на 18 оцелели в Турция

Голдън ретрийвърът Килиан съумя да помогне за намирането на 18 оживели под руините след земетресенията в Турция.

Кучето е част от шведската пожарна команда, само че се включи в екипа на българските доброволци. Близо седмица те работиха в едни от най-засегнатите региони на бедствието и по думите им Килиан е същински воин.

Доброволецът Кирил Христов повече от 20 години е пожарникар в Швеция. Веднага щом чул за бедствието в Турция, потеглил неотложно от Стокхолм към Кахраманмараш със своя сътрудник 6-годишното куче Килиан.

" Пристигнахме за 72 часа. В момента, в който пристигнахме, в 11 часа бяхме там, в 12 часа тръгнахме да работим. Той би трябвало да минава през железа, части стъкла прескача. С кранове ни подвигаха, с машини. На доста огромна височина работи, само че той е теоретичен. Той си знае работата. За него това е игра ", споделя Кирил Христов.

Килиан е подготвен за най-голям клас избавително куче. Още до момента в който бил кутре експертите видели в него сериозен капацитет да оказва помощ при бедствия и спешни обстановки.

" Той е член на моето семейство. Прикрепен е към мен. Живее с мен, работи с мен. Около 3 години лишава образованието му. Сертифицира се по специфичен метод в Швеция и има доста пресявания. От 120 кучета, които стартират предходните три години, може би 3 или 4 приключват курса ", добавя Кирил Христов.

Спасителите в никакъв случай няма да не помнят ужасяващата картина на гибел и съсипия.

" Видяхме огромно опустошение. Видяхме градове, които са сринати до основи. Видяхме доста хора, които тъжат и огромна тъга имаше. Видяхме и вяра в техните очи, желаеха да можем да помогнем ", споделя Кирил Христов.

Килиан, лидерът му и екипът от доброволци справедливо бяха посрещнати след завръщането си от Турция с овации и обятия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР