Годишно в България се произвеждат около 120 милиона литра вино.

...
Годишно в България се произвеждат около 120 милиона литра вино.
Коментари Харесай

Над половината алкохол у нас все още е нелегален

Годишно в България се създават към 120 милиона литра вино. Отглеждат се над 6 милиона декара лозя, хиляди са заетите в бранша.

През последните години произвеждаме от ден на ден вино, сподели в студиото на " Преди всички " Йордан Чорбаджийски, ръководител на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Той добави, че наклонността е да изнасяме от ден на ден вино. Балканските страни като цяло са на пето място по експорт на вино в света след Съединени американски щати, Испания, Италия и Франция.

Нашите виновност са доста качествени, за това приказват и многочислените награди от изложби и състезания, добави Чорбаджийски.

Той не отхвърли, че огромна част от алкохола, който се създава у нас, продължава да е в сивия бранш.

" Може би тази година и над 50 % ще бъде създаденият незаконен алкохол, тъй като страната би трябвало да затегне контрола. Трябва да се ревизира пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието дотациите да се изплащат единствено против предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, въпреки и с чудесно качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на страната, няма да ни стигне гроздето. "

Чорбаджийски акцентира, че нелицензираните производители не дават отговор на обикновени хигиени стандарти, изключително в изискванията на пандемия.

Той разяснява и казуса с работната ръка:

" Всяка година се изкореняват лозя, тъй като трудът на тези хора не е задоволително добре заплатен. Трябва да се създадат по-добри дотациите. Без грозде няма да можем да произвеждаме вино. "

На въпрос за въздействието на пандемията върху потреблението Чорбаджийски отговори, че потребителите не са спрели да пият вино, само че са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите виновност са със съществени спадове поради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха. Традиционно работим добре с британските пазари, Съединени американски щати, Китай, Япония, добави ръководителят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

В звуковия файл можете да чуете цялото изявление на Веселина Миланова с Йордан Чорбаджийски, както и репортажа на кореспондента на БНР в Русе Ася Пенчева от гроздобера в село Пиргово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР