Годишно в България около 6000 деца се раждат преждевременно -

...
Годишно в България около 6000 деца се раждат преждевременно -
Коментари Харесай

Всяка година в България се раждат около 6000 недоносени деца

Годишно в България към 6000 деца се раждат прибързано - с тегло под 2500 грама. Тази цифра се резервира през годините. Лекарите обаче означават и добра наклонност, че от ден на ден недоносени деца оцеляват, даже и такива, които са родени в средата на бременността. Данните бяха изнесени в деня, в който означаваме празника на Св. Стилиян - покровител на бебетата.

Иван се ражда предишното лято прибързано - в 29-а седмица. Тежи малко над 1 кг.

Детелина Николова: Трябваше да се роди ноември, само че т.е. 2 месеца и 10 дни по-рано. Причината е, че се наложи се серклаж. Получи се зараза и се наложи да излезе по-рано.
След двумесечна битка и непрекъснати грижи в Неонатологичното поделение на болница „ Пловдив “ детето е изписано крепко, с обикновено тегло.

А там сега се лекуват 24 бебета като Иван. Само за предходната година през отделението са минали 170 деца, 11 от тях родени под 1 кг. Най-честите аргументи са инфекциите по време на бременността или недобра доболнична помощ.
доктор Диана Аргирова – шеф на Неонатологично поделение – УМБАЛ „ Пловдив “: Много пъти бременностите в действителност не са проследени. Много дребни майки, малолетни. Много възрастни. Двуплодни бременности и всичко това може по лека-полека да способства за такива преждевременни раждания и раждане на бебе с ниско тегло.
Честа процедура е и майки да изоставят недоносените си бебета откакто ги родят. Съвсем скоро в отделението едно прибързано родено момиченце без родители ще бъде настанено в приемно семейство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР