Годишно европейците изхвърлят 20% от годната за консумиране храна. Как

...
Годишно европейците изхвърлят 20% от годната за консумиране храна. Как
Коментари Харесай

Глоби и данъчни облекчения - борбата срещу разхищаването на храна в ЕС

Годишно европейците изхвърлят 20% от годната за изразходване храна. Как да спрем това разхищаване? Всеки един от нас би могъл да даде своя принос. Да стартираме още от през днешния ден, приканва " Дойче веле ".

Дания отбелязва най-големи триумфи в битката против разхищаването на храна в Европейски Съюз. Само за пет години страната е съумяла да понижи с 25% количеството изхвърляни хранителни артикули. При това не посредством закон или някаква държавна самодейност. Този триумф изнесе на плещите си една-единствена персона: Селина Юул. 39-годишната датчанка е посветила живота си на битката против разхищаването на храна.

В началото тя почнала да споделя във " Facebook " препоръки по какъв начин да се заобикаля скупчването на остатъци от храна. Нейната страница " Да спрем разхищаването на храна " последователно се трансформира в публично приета помощна организация и бързо реализира няколко значими триумфа. Например: съумя да убеди един от най-големите дискаунтъри в Дания да приключи практиката " 3 на цената на 2 ". Сега тази верига понижава цените единствено на обособените артикули, а не на такива пакети. Според един търговец в неговия магазин дневно към този момент се изхвърлят единствено по 10 банана вместо по 100, както било преди. Селина Юул към този момент има доста почитатели. Например основателите на мобилното приложение " Прекалено положително за мятане ", което оказва помощ на потребителите да купуват от магазини и заведения за хранене разнообразни храни на понижени цени - самун, сладкиши, готвено. Това приложение към този момент е въведено и в Германия.

390 000 евро санкция в Чехия

Във Франция пък одобриха специфичен закон против разхищението на храна. Но и в тази страна нещата опират до персоналния ангажимент на един човек. 39-годишният Араш Дерамбаш преди време много гладувал, тъй като разполагал едвам с 400 евро месечно. С тези пари не можел да си разреши повече от едно ястие дневно. Дерамбаш решил да помогне както на себе си, по този начин и на събратя по орис. Започнал вечерно време да събира изхвърлената храна от един супермаркет и да я раздава на нуждаещи се. Постепенно медиите се заинтересували от неговата доброволческа активност и през 2015 година той почнал онлайн петиция срещу изхвърлянето на храни, която в последна сметка се трансформира в закон. Този закон към този момент публично не разрешава на супермаркетите да изхвърлят храни, които към момента са годни за консумация. Всички супермаркети с комерсиална повърхност над 400 квадратни метра са длъжни да подаряват непродадените храни на благотворителни организации. Само че наказванията за неспазване към момента са прекомерно меки: на нарушителя може да бъде наложена оптималната санкция от 3750 евро.

В Чехия са по-строги. И в тази страна супермаркетите са длъжни да предават непродадените храни на благотворителни организации, само че санкциите за нарушителите са много по-солени и доближават до 390 хиляди евро.

Подобен закон има и в Италия. Там обаче са планувани не санкции, а тласъци. Онези компании, които раздават непродадената стока, могат да разчитат на данъчни облекчения. В заведенията за хранене пък върви акция, която окуражава клиентите да взимат недоядената храна за у дома. (Тук би трябвало да се означи, че до момента в Италия на това не се гледаше с положително око.)

" Огледайте хладилника си! "

Германското държавно управление си е сложило за цел до 2030 година да понижи на половина разхищаването на храна, само че към този момент не възнамерява никакви законодателни начинания по въпроса. Ресорният министър Юлия Кльокнер залага на ограмотяването. В нейните проекти влизат съвещания с компании, сдружения, с обособените провинции и с научната общественост, с цел да бъдат направени съответни ограничения на доброволна основа. Една такава мярка да вземем за пример е деликатната оценка на грамажа на порциите в заведенията за хранене и столовете. Освен това ще бъде повишен потокът от информация, най-много в интернет, предопределена основно за подрастващите и за младите фамилии, които последователно би трябвало да развият персонално отношение към въпроса за изхвърлянето на хранителни артикули. В Германия към този момент не се плануват никакви санкции или санкции.

Датчанката Селина Юул напомня още нещо доста значимо: дейности се чакат освен от държавните управления и страните, само че и от всеки обособен човек. Тя се обръща към всички нас с думите: " Първо огледайте личния си ледник. И на първо време изяжте това, което към този момент имате, а чак по-късно пазарувайте отначало. Когато ще сядате трима на масата - не гответе за петима! И не забравяйте остатъците от през вчерашния ден! "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР