Годишната заплата на средния американски работник през 2021-а не е

...
Годишната заплата на средния американски работник през 2021-а не е
Коментари Харесай

Недостигът на работна ръка в САЩ дава на служителите власт, която не са имали от десетилетие насам

Годишната заплата на междинния американски служащ през 2021-а не е била толкоз висока от 2008-а насам, гласи изследване на The Conference Board, представено от Business Insider.

Повишаването на заплатите демонстрира какъв брой доста предприятията са притиснати от събитията и какъв брой е мъчно да привлекат служащи. Заплащането за почасовият труд е скочило с 4,8% от ноември 2020 година до ноември 2021 година, съгласно последните данни на Бюрото по трудова статистика. В обичайно по-нископлатения бранш - хотелиерството, заплатите са се повишили още по-повече, нараствайки с 12,3% на годишна база. Иглежда работодалите няма избор.

Бизнесът е вдигнал бюджета си за заплати приблизително с 3% през 2021 година, съгласно отчета. Това е растеж от 2,6% през април и е покрай равнищата, следени тъкмо преди пандемията.

Увеличението на заплатите през 2021 година е най-голямо за служащите на възраст под 25 години и тези, които са сменили работата си през последната година, съобщи икономистът Гад Леванон. Близо половината от интервюираните компании (46%) са съобщи, че са предложили по-високи заплати за новите си чиновници.
 Рекорден брой чиновници напущат работа в Съединени американски щати. Настъпва ли
Рекорден брой чиновници напущат работа в Съединени американски щати. Настъпва ли " златният век " за американския служащ?

Американският чиновник към този момент е убеден, че има силата да договаря и може да получи рационална заплата

За работодателите повода за повдигането на заплатите е дефицит на работна ръка. Много от тях се оплакват, че мъчно намират и задържат служащи, като за задачата оферират спомагателни бонуси.

Това идва на фона на рокордният брой напуснали чиновници за последните шест месеца, като броят на свободните работни места е доста по-голям от броя на тези, търсещи работа.

Все отново по-високите заплати оказват помощ на работодателите да наемат и задържат чиновници. Въпреки това специалистите споделят, че дефицитът на работна ръка надали ще завърши скоро.

Високата инфлация също е причина за по-високите заплати . Цените са нарастнали с 6,2% на годишна база през октомври, съгласно показателя на потребителските цени. Това е най-бързият ритъм на напредък от 1990 година насам. 39% от интервюираните от Conference Board работодатели споделят, че възходящата инфлация е изиграла роля за повишението на бюджетите за заплати за идната година.

Това обаче крие известни опасности. По-високите заплати евентуално ще доведат до по-големи разноски, което може да накара бизнеса да увеличи цените.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР