Годишната инфлацията в Германия се понижи през март, подпомогната от

...
Годишната инфлацията в Германия се понижи през март, подпомогната от
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия спадна до най-ниско ниво от три години насам

Годишната инфлацията в Германия се намали през март, подкрепена от спада в цените на силата и храните, демонстрират дефинитивни данни на федералната статистическа работа в петък (Destatis), оповестява Reuters.

Инфлацията в най-голямата стопанска система в Европа се забави до 2,3%, което е най-ниското й равнище от юни 2021 година насам. Германските потребителски цени, хармонизирани за съпоставяне с други страни от Европейския съюз, се покачиха с 2,7% на годишна база през февруари. Спрямо предходния месец потребителските цени са се нараснали с 0.6%.

Потребителските цени, изчислени по немските стандарти, са се нараснали с 2,2% на годишна база през март. Спрямо февруари те са се нараснали с 0,4%.

Годишната базова инфлация в Германия, която изключва нестабилните цени на храните и силата, беше 3,3% през март, което е спад от 3,4% през февруари. Този индикатор се следи от близко от Европейската централна банка, с цел да се реши трайността на ценовия напън.

" През март 2024 година храната беше по-евтина за потребителите, в сравнение с година по-рано, за първи път от февруари 2015 година ", сподели Рут Бранд, президент на статистическата работа. Цените на храните се намалиха с 0,7% на годишна база.

Цените на силата през март са с 2,7% по-ниски в съпоставяне със същия месец на миналата година. От началото на годината цените на силата непрестанно падат, което води до понижаване на общата инфлация.

Инфлацията в Германия се поддържа от възходяща наклонност при услугите, чиито цени от ден на ден се преобладават от внезапен скок в разноските за заплати, както и от покачването на наемите.

Цените на услугите като цяло са с 3.7% по-високи през март на годишна база. Наемите са с растеж на цените от 2,1% на годишна база, което е значимо за динамичността при цените на услугите.

Докато цените на услугите демонстрираха мощно нарастване, цените на стоките се повишиха с 1,0% на годишна база, под нарастването, следено при общата инфлация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР