Годишната инфлация в еврозоната за първи път от над година

...
Годишната инфлация в еврозоната за първи път от над година
Коментари Харесай

За първи път от повече от година инфлацията надмина целта на ЕЦБ

Годишната инфлация в еврозоната за първи път от над година се увеличи над задачата на Европейската централна банка през юни, въпреки това да се дължи главно на по-високите цени на силата, до момента в който главната инфлация остава приглушена.

В петък Евростат показа данни, съгласно които потребителските цени в 19-те страни са се повишили с 2% от година по-рано. През май покачването бе 1,9%. Така еврозоната завършва полугодието с най-голям растеж от февруари на предходната година.

По-рано този месец Европейската централна банка съобщи, че чака да завърши програмата за количествено облекчение през декември, цитирайки увеличаващата си убеденост, че инфлацията ще успее да реализира и задържи задачата от " близко, само че по-малко от 2% " в средносрочен проект.

През юни цените на силата са се повишли с цели 8 % по отношение на година по-рано. Цените на другите артикули остават без изключително огромна смяна, като оновната инфлация, изключваща храните и горивата, пада до 1% от 1,1% през май. Основна заслуга има бранш услуги. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР