Годишната инфлация до края на юни нарасна до 3,2%, сочат

...
Годишната инфлация до края на юни нарасна до 3,2%, сочат
Коментари Харесай

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

Годишната инфлация до края на юни набъбна до 3,2%, сочат данните на Национален статистически институт. Това е най-високата инфлация за последните 5 години и четири месеца, или тъкмо от 64 месеца насам. Само за юни инфлацията е 0,1%. Но насъбраната инфлация за година от 3,2% е много по-голяма от лихвите по депозитите на жителите и бизнеса в банките, които са надлежно 0,28% и 0,17%. Така действително инфлацията топи спестяванията на хората и бизнеса.

В рамките на година горивата за колите са поскъпнали с 13,9%, а на пътническия въздушен превоз – с 20,9%. Цените на хотелите са нарастнали с 16%, а на застраховките, свързани с превоза – с 21,2%. Някои храни също са поскъпнали съществено. Цените на зеленчуците са нарастнали с 6,1%, а на млякото, млечните артикули и яйцата – с 5,9%.

Само през юни плодовете са поскъпнали с 1,4%, а хлябът – с 1,1%. Цените на горивата за колите са нарастнали с 3,2%. Зеленчуците обаче са поевтинели със 7,6%. Най-много са паднали цените на доматите и краставиците – надлежно с 19,8% и 30,4%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР