Годишна среща на бизнеса с правителството Димитър Радев, Бойко Борисов,

...
Годишна среща на бизнеса с правителството Димитър Радев, Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Борисов ще обсъди с бизнеса наредбата Н-18

Годишна среща на бизнеса с държавното управление Димитър Радев, Бойко Борисов, Владислав Горанов

© Велко Ангелов Ако оттеглим Наредба Н-18, която регламентира нов метод на отчитане на търговците към приходната организация, ще ни обвините, че страната не си извършва функционалностите. Когато се постановат правила, това не се харесва на бизнеса, само че задачата на новата регулация е да се изсветли стопанската система. Това стана ясно от думите на премиераа Бойко Борисов по време на 14-тата годишата среща на бизнеса и държавното управление. Тазгодишното издание на форума е с фокус върху вероятностите пред световната стопанска система, рисковете за България и по какъв начин могат да бъдат избегнати те. Борисов разяснява още така наречен " зелена договорка " на Европейски Съюз, тол таксите, завива ли държавното управление към държавен капитализъм.

" Искаме сивия бранш да излезе на ярко. Забелязвам необичайно държание във всички. Говорим къде е страната, като тръгне да извърши своите функционалности, става огромен проблем. Защо хотелиерите желаят да им понижим Данък добавена стойност на 3%, тъй като ще банкрутират. А за какво Турция, Сърбия и Гърция имат по-добър туризъм - тъй като имат по-добри готвачи ", добави в собствен жанр Борисов.

От думите му стана ясно още, че през днешния ден следобяд в Министерството на финансите ще има среща с бизнеса и на нея ще бъде обсъждано дали влизането в действие на наредбата от 1 февруари за множеството компании, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО), да не се отсрочи. Премиерът загатна, че е податлив на сходна стъпка. За на следващия ден, сряда, представители на дребния бизнес провеждат митинг в против въвеждането на наредбата.

" Идеята на тол системата е който чупи повече, да заплаща, концепцията на разпоредба Н-18 е да изсветлее бизнесът. Ако не е прелестно, по този начин е било десетилетия, няма да я вкарваме, само че ви убеждавам, че във Виена, която давате за образец, не можеш да си помислиш да си тръгнеш без касова записка ", сподели Борисов.

Той прикани публицистите по тематиката да бъде питан финансовият министър Владислав Горанов, който на собствен ред съобщи, че не вижда причина разпоредба Н-18 да бъде отлагана още веднъж.

Докъде е страната

Провокиран от въпрос дали дървавата не завива към държавен капитализъм, Борисов съобщи, че е предложил мега ВиК холдингът, който да сътвори страната, с цел да бъде по-оперативно ръководството на структурата.

Той добави, че Гърция е въвела спомагателна такса по автомагистралите, само че българите не се оплакват и я заплащат, а в България стачкуват против тол системата, само че пък желаят промяна на маркировката ппътищата и градеж на автомагистрала " Хемус ". " В Сърбия и Македония заплащат, само че тираджиите желаят да се движат тук без пари, тъй като страната ни е длъжна ", разяснява Борисов, пропускайки обстоятелството, че и в този момент за придвижването по пътищата в България се заплаща с пазаруването на винетки, които страната продава.

Той добави, че от години казусът с ВиК мрежата стои, а част от кметовете са бойкотирали подмяната на водопроводите, за които са нужни общо 12 милиарда лева

" Кой пести вода в България? Има ли някъде в хотела да си пуснете вода от чешмата и да пиете вода ", попита Борисов. Залата му отвърна, че подобен град е Виена. " Можем занапред да приказваме за какво Виена е Виена и да тръгнем от 1945 година ", отвърна Борисов.

Валутният ръб

Борисов още един път увери, че задачата на държавното управление е в края на април България да влезе в европейския валутен механизъм. " Това значи, че няма да падат банки, няма да се покачват цените и няма да пада валутният ръб, да го кажа още един път ", сподели Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов добави, че държавното управление и ръководещите не считат да подхващат нещо, което да сложи под риск валутния курс - или ще влезем с този курс в механизма, или няма да влезем.

Зелената договорка

Борисов и вицепремиера Дончев разясниха внимателно така наречен зелена договорка на Европейски Съюз. " Принципният въпрос е дали зелената договорка е скок без парашут или добра договорка. Въпросът е по какъв начин ще се отрази този зелен завой на цената на електрическата енергия. Всички би трябвало да позеленяваме, само че с нужната скорост, с цел да не станем зелени и небогати ", разяснява Дончев. Двамата с премиера означиха, че 60% от тока в България се създава от въглищни централи и в бранша са заети 100 хиляди души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР