Годишен Финансов Отчет на МБАЛ“Бяла Слатина“ЕООД за 2018г. "МБАЛ -

...
Годишен Финансов Отчет на МБАЛ“Бяла Слатина“ЕООД за 2018г. "МБАЛ -
Коментари Харесай

Болницата в Бяла Слатина публикува годишния си финансов отчет

Годишен Финансов Отчет на МБАЛ “Бяла Слатина “ЕООД за 2018г.

"МБАЛ - Бяла Слатина'' ЕООД има позволение за реализиране на лечебни действия № МБ-18/04.06.2018 год.,добавяйки нова конструкция – Отделение по физикална и рехабилитационна медицина.
С него се позволява на лечебното заведение да реализира следните действия:
1. Диагностика и лекуване на болести, когато лечебната цел не може да бъде осъществена в извънболнична помощ.
2. Родилна помощ.
3. Рехабилитация.
4. Диагностика и съвещания, поискани от доктор или доктор по дентална медицина от други лечебни заведения.
5. Клинични изпитвания на лекарствени артикули и медицински произведения според настоящото в страната законодателство.
ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ, които си слага лечебното заведение подхождат на опциите и капацитета му. Те са обективно изпълними и ориентирани към осъществяване на своевременна и високо ефикасна диагностика на болесттите, повишение на качеството на предоставяната лечебна активност. Акцентирано е върху взаимоотношението с останалите лечебни структури и съответни задания, които да основават вярна организация на активността.
Целите и дилемите сложени през 2017 година са осъществени в цялостен размер от авансово заложените. Основната цел за нарастване приходите на сдружението за 2018г. бе осъществена, като при планувани 200 хиляди лв., нарастването е 300 хиляди лв. при минимално нарастване на разноските в размер на 2,28% и растеж на приходите от 10,22% на годишна база.
Приходите от продажба на услуги съставляват главната част от общите доходи на сдружението за 2018 год. – 93,35%, по отношение на 93,98% за 2017 год.
Увеличението на приходите по клинични пътеки от една страна се дължи на нарасналите цени на клиничните пътеки (средно с 25 %) по НРД 2018г., а от друга на систематичното преизпълнение над одобрените месечни стойности от РЗОК през миналата година. За 2017г. „ МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД е записала 128 714 лв. надлимитна активност. Това откри отражение в подписания контракт през 2018г., където месечния предел бе повишен с близо 15 хиляди лв. спрямо миналата година.
През 2018г. РЗОК - Враца не заплати на болничното заведение осъществена активност в изискванията на неотложност над одобрените месечни стойности в размер на 43 757 лв..
През 2018г. лечебното заведение усвои финансиране от Министерство на здравеопазването по Договор за оказване на незабавна здравна помощ за пациенти със незабавни положения, които не са приети в болница в същото лечебно заведение и дотация за общински лечебни заведения за болнична помощ, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени региони на страната и по Договор за осъществяване на повсеместен неонатален слухов скрининг на всички новородени в размер на 183 824 лв..
Прихода от община Бяла Слатина е в размер на 17 298 лв..
През миналата 2018 година общината финансира построяването на спешно противопожарно стълбище към поделение по Хирургия, поделение по анестезиология и интензивно и лекуване и АГО на стойност 18 500 лв.. Изграждането на стълбището е продължение на осъществения план по Оперативна програма „ Красива България “ - СМР на обект „ Вътрешно преустрояване на съществуваща постройка част от „ МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД в УПИ I, кв.4, гр.Бяла Слатина”. Проекта е направен и осъществен от община Бяла Слатина, като бяха ремонтирани напълно поделение по Хирургия и поделение по анестезиология и интензивно и лекуване.
След завършването на всеки ремонт се усъвършенства енергийната успеваемост на постройката, което директно се отразява на разноските за отопление, осветяване и водоснабдяване.
Основния изводът, който може да се направи след разбора на приходите, е че макар непрекъснато завишаващите се критерии и слагането на нови и нови финансови рамки на главната активност от страна на НЗОК, респективно РЗОК Враца, сдружението усилва приходите си, както през актуалната по този начин и през идната година. Трябва де се означи и удобното влияние на финансирането от страна на Министерство на здравеопазването и това на принципала на сдружението в лицето на Община Бяла Слатина.
В главната си част разноските са свързани с главната активност на болничното заведение, разноски за хонорари и осигуровки на личния състав ангажиран в активността му, разноски за лекарства и консумативи и амортизации.
В резултат на подхванатите дейности от управлението за усъвършенстване разноските за хонорари и числеността на личния състав, подхванати още през миналата 2017 година бе обезпечена опцията за реализирани положителни финансови резултати да бъде изплатено в допълнение материално стимулиране на всички чиновници на база действително отработено време през 2018 година в размер на 100 665 лв..
Финансовият резултат на сдружението за 2018 год. е облага в размер на 185 хиляди лв. след годишното данъчно облагане.
Към 31.12.2018 год. „ МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД няма просрочени отговорности, краткосрочните отговорности на сдружението са в размер на 249 955 лв.. Дружеството понижава отговорностите си, като общо през отчетната година сдружението е понижило краткосрочните си отговорности с 50 217 лв..
От началото на 2018г. „ МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД закупи дълготрайни активи на обща стойност 84 586 лв., от които със лични средства в размер на 66 086 лв. и със средства предоставени от община Бяла Слатина в размер на 18 500 лв., както следва:
- ЮПС за апаратурата в клинична лаборатория;
- Два броя нови хемодиализни апарата;
- Апарат за средночестотни и интерферентни токове;
- Апарат за магнитотерапия с два индуктора;
- Комбиниран ултразвуков апарат;
- Камера за видеонаблюдение;
- три броя комбинирани 500 литрови бойлера за централно водоснабдяване;
- два броя пациент екран JUMPER JPD-800B;
- дребна клетка на Роше с цялостен компект принадлежности;
- спешно противопожарно стълбище.

Стопански цели на управлението за 2019 год.
Ръководството смята, че главните посоки в активността на сдружението ще би трябвало да бъдат ориентирани към:
• Удовлетворяване потребностите от здравни услуги на популацията от региона в региона на болнична здравна помощ с оглед повишение качеството им на живот посредством охраняване, подсилване и възобновяване на здравето, навреме, в най-благоприятен размер и качествено диагностициране:
• Внедряване на модерни способи на, диагностика и лечение;
• Изпълнение на промотивни и обществени дейности;
• Определяне и посрещане по най-хубавият метод, потребностите на своите пациенти и на други заинтригувани страни;
• Постигане на ефикасен и предан метод на конкуриращо се преимущество пред останалите лечебни заведения от региона;
• Разкриване на нова активност по физиотерапия и рехабилитация;
• Увеличаване бюджета на „ МБАЛ Бала Слатина “ ЕООД с 500 000 лв. на годишна база;
• Увеличаване на миналите заболели по клинични пътеки;
• Увеличаване успеваемостта на единица вложени средства до реализиране на позитивен финансов резултат;
• Повишаване квалификацията на персонала;
• Закупуване на нова надеждна здравна инсталация за АГ отделението, поделение по хемодиализа, хирургично отделение;
• Реконструкция и ремонт на отоплителната инсталация;
• Съвместно с Община Бяла Слатина - присъединяване в планове на Оперативна програма "Красива България " за възстановяване на инфраструктурата, материалната база и енергийната успеваемост на ЛЗ;
• Повишаване на приходите и виталния стандарт на чиновниците в „ МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД и постигане равнищата на хонорари по подписаното рамково съглашение в системата на опазване на здравето.
Постигане на финансова стабилизация на МБАЛ- Бяла Слатина ЕООД, по-целесъобразно консумиране на средствата, оптимизация на личния състав на МБАЛ.
Годишния Финансов Отчет на сдружението е признат на сесия на Общински съвет Бяла Слатина с цялостно болшинство на 28.03.2019г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР