Годините на покачване на цените на жилищните имоти в Австрия

...
Годините на покачване на цените на жилищните имоти в Австрия
Коментари Харесай

Спад на цените на жилищата в Австрия

Годините на повишаване на цените на жилищните парцели в Австрия са завършили, установяват медии, позоваващи се на статистически данни. През 2023 година покупните цени на къщи и жилища са спаднали приблизително с 2,6 % в цялата страна, оповестява националната статистическа работа.

Цените на съществуващите жилищни парцели са били с 3,7 % по-ниски спрямо миналата година, до момента в който цените на новите жилища и къщи са се намалили нищожно с 0,1 %. Най-рязкото намаляване е било записано в провинции Горна Австрия, Виена и Долна Австрия.

До предходната година цените на парцелите непрекъсното растяха. През 2021 година е записано средногодишно нарастване от 13,1 %, а през 2022 година - нарастване от 11,6 %.

През предходната година цените на новите жилища и къщи остават постоянни. При новопостроените жилища се следят огромни районни разлики. Във Виена цените са се намалили със приблизително 3,7 % на годишна база по отношение на 2022 година, а в останалата част на Източна Австрия (без Виена) - с 1,7 %.

За разлика от тях цените са се повишили с 6,9 % в Западна Австрия и с 4,2 % в Южна Австрия. За цялата страна данните сочат, че междинната цена на новите жилища се е намалила с 0,9 %.

Подобна картина се обрисува и във връзка с общите цени на жилищата (нови и съществуващи имоти). Най-значителен спад е регистриран във Виена - минус 6,7 %, следван от Долна Австрия с минус 4,9 % и Горна Австрия с минус 4,4 %.

В Бургенланд и Форарлберг цените на жилищата са се намалили надлежно с 2,2 % и 1,3 %. Ръст на цените се следи в Щирия (плюс 0,7 процента), Тирол (плюс 1,3 процента) и Залцбург (плюс 1,4 процента). Най-голямото нарастване е регистрирано в Каринтия - 2,1 %.

Въпреки този поврат склонността на австрийците да купуват недвижими парцели остава слаба. Според прелиминарен разбор на Статистик Аустрия броят на покупките на жилищни парцели е намалял с 28,2 % спрямо миналата година.

Покупките на нови жилища са намалели с повече от половината (минус 51,6 процента). Броят на покупко-продажбите със съществуващи жилищни парцели е намалял с 20,7 %, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР