Години наред наблюдавам израждането на журналистическата среда в България. ПИК-ливата

...
Години наред наблюдавам израждането на журналистическата среда в България. ПИК-ливата
Коментари Харесай

Журналистически стандарти: Защо има Копейкин, а няма Тиква

Години наред следя израждането на журналистическата среда в България. ПИК-ливата публицистика дотолкоз е навлязла в битието ни, че към този момент я възприемаме надали не за нещо обикновено.
Заглавия за кликове, трикове за трафик и храчене по график. Пределно ясно прозират и разните му там олигархични ползи. Но всяко нещо би трябвало да има някакви граници. Когато става въпрос за искрено жълти до кафяво издания, това е метод на битие.
Притеснява ме обаче, че в последно време журналистическите стандарти не значат нищо, даже и за претендиращи за по-сериозни медии. Впечатление ми направи обръщението с афектиран прякор към водача на " Възраждане " Костадин Костадинов с " Костя Копейкин ". Журналистиката е саморегулираща се система, сътрудници. Хубаво е отразяването на разнообразни фигури, процеси и събития да се прави обективно, или най-малко да се прави опит за това. Дали бихте употребявали сходно послание към други политически фигури, с лепнати цветисти прякори? Въпросът е риторичен. Ако ще променяме стандартите, дано го създадем за всички.
Питам се и друго. Защо Костадинов стана " Копейкин " в светлината на антиправителствените митинги? Притеснително ще бъде, в случай че всяка политическа фигура, която сложи под подозрение престижа и решенията на държавното управление става я " неистина ", я " копейка " или " рубладжия ". И освен политическа. Ше ми се да имам вяра, че всеки един публицист, най-малко вътрешно се пробва да бъде коректив на всяка една неправда в страната.
Интересно е и друго. Защо в общественото пространство няма някой " доларкин " да вземем за пример? Или за какво когато изтекат " пикантни фотоси " на едни следва състрадание, а на други присмехулно отношение. Отново за едни двойни стандарти приказваме. И за една самостоятелна публицистика.
Впрочем си имахме наказан политик за неистина по време на предизборна акция. За един министър председател приказваме. Защо не използваме " наказаният за неистина " пред името му. Даже ще е правилно и потвърдено от българския съд.  Ще го използваме ли, сътрудници?
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР