Годината е 2023-та. Минахме през няколко трудни години, но оцеляваме.

...
Годината е 2023-та. Минахме през няколко трудни години, но оцеляваме.
Коментари Харесай

Не е ли малко срамно да сме единствената държава в ЕС без медицински хеликоптер? А ако следващият, който трябва да бъде спасен, си ти?

Годината е 2023-та. Минахме през няколко сложни години, само че оцеляваме. А тематиката за опазването на здравето става все по-неудобна. Защо ли?

Детски коли за спешна помощ, детски лечебни заведения, туристи, родилки в риск, липса на лекарства... Проблемите като че ли нямат край. Търсят ли се решения? Май не. Реални. Много се написа по тематиката, доста се приказва, само че за ден-два. Нали знаете, мъртвия си е мъртъв, живият - жив.

Един проблем се измества от различен и по този начин си върви времето - година след година. И ние към момента нямаме обикновено опазване на здравето. Все още събираме капачки за детските коли за спешна помощ. Все още строим детска болница. А военни хеликоптери транспортират бременни дами.



И е тъжно, и е болно. Че страната ни си върви на автопилот, че хората пътуват до прилежащи страни, с цел да си набират изчезнали или по-евтини медикаменти, че туристи намират гибелта си в планината, тъй като липсва съответна въздушна спешна помощ.

Имало социална поръчка, тя се провалила. Вероятно някой я е саботирал. Ами, че за какво да го прави? Сега процедурата още веднъж е в ход. Ще бъдат закупени шест машини. Дали? Ами а, нека!

Иначе екипи имало подготвени. Пет индивида, млади, надеждни, със документи. Това съобщи Златко Златев, шеф на Държавния авиационен оператор.

Един човек реши да помогне и в този момент го... проверяват.

А различен предложи да съберем пари за хеликоптера с дарения! Дори в обществените мрежи се завъртя банкова сметка. Но не е съществено, разберете.



Иначе да, хората би трябвало да бъдат виновни. Да вървят в планината добре готови, оборудвани и да си вършат застраховка. Така, в случай че се наложи, полетът ще бъде заплатен от застрахователната компания. И няма да има непотребна драма.

Но към този момент всичко е в областта на пожеланията. Като с детската болница. А нека, но едва ли! Аз персонално към този момент съм черноглед. Не може една европейска страна да се отнася по този начин към здравето на своите си хора. Не може да търсим всевъзможни канали за лекуване в чужбина, тъй като тук е " огромен батак ". Да си поръчваме медикаментите на хора, които пътуват до прилежащи страни, с цел да ни вземат блистерите на 50 % по-ниски цени.

И тук си задаваме няколко, за жалост реторични въпроса:

- Какво се случва във верижна злополука, в която има доста жертви и потърпевши, при изцяло блокиран за коли за спешна помощ път? (Чакаме колата на незабавна помощ да стигне някак до мястото? Губят се най-малко час или два до идването на помощ и още толкоз за отвеждането на потърпевшите до болница? Колко хора умират, губейки " златния час " за незабавна помощ?)

- Как се реагира със незабавното опазване на здравето за хората в отдалечените родопски села? (Пътищата там са планински и мудни. Повечето водачи на коли за спешна помощ от Смолян споделят, че до момента в който стигнат до незабавното повикване към този момент е късно и просто... установяват гибелта. Много постоянно хората въобще не ги викат, знаейки, че ще отнеме най-малко 4 часа да бъдат превозени до болница. Реално - избират да умрат умерено у дома. Това са обстоятелствата.)

- Защо, когато някой със личния си хеликоптер рискува живота си, с цел да избави потърпевш в планината, след това бива съден? (Дайте да си летим над потърпевшите, да ги гледаме по какъв начин обезверено викат за помощ и да ги подминаваме, щото...).

- Когато има смъртна заплаха за живота на родилка, би трябвало ли да се подвига единственият боен хеликоптер на клетата на страна, с цел да се транспортира тя до болница? (Да бъдем почтени - военните машини са военни машини. Военните носят отговорност за стопанисването на военната отбранителна техника. Колкото и да е сантиментално - не е тяхна работа, нито отговорност, да карат нагоре-надолу умиращи хора. Не става въпрос за индивидуален случай. Военните са, с цел да пазят страната. Не са избавителен екип - не са подготвени за това и не разполагат с техника за това.)

- Защо се рискува неимоверно доста живота на десетки спасители и доброволци в планината, провеждайки се акции тук-там, изцяло налични за хеликоптер? (Ако се разноските единствено за един уикенд в Алпите ще видите какъв брой хеликоптера ще прелетят във въздушното пространство над вас. Те придвижват хранителни запаси за хижите и... избавят живота на потърпевши хора. В България, в случай че се наложи да се избави човек (да не даваме образец със случая на Каролев, който беше открит просто тъй като едни момчета от ПСС Банско не се отхвърлиха да търсят своя приятел), акциите не престават дълги, рискови и тягостни часове. Пострадалите се носят на ръце, но това не е носене на 2 кисели млека по еднакъв асфалт. Това е превозване на едни 80-100 кг потрошен, за благополучие постоянно жив човек, по тежък, рисков и постоянно замръзнал терен. Каква е логиката ли? Хеликоптери няма - спасители има и са чудесно готови. Да се оправят както могат.)

Задаваме си всички тези въпроси с единствената цел да ви накараме да се замислите. Ами в случай че вие сте идващите, които имат потребност от помощ, а колата за спешна помощ пристигна след 3-4 часа. Ако въобще пристигна. Затворете очи и си го представете за 5 секунди... На ръба на бездната сте и викате - с вяра за живот. 

Тъпо е да нямаме медицински хеликоптери, просто тъй като е жалко някой да си играе с вярата за живот на умиращите. А сега тъкмо това се случва. Буквално.

Време е за смяна. Ако желаеме да ни има, да я има България, би трябвало най-сетне този циничен кръг да бъде пресечен.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР