Година и половина затвор, но условно с три години изпитателен

...
Година и половина затвор, но условно с три години изпитателен
Коментари Харесай

За смърт на затворник в 100-градусова пара: Осъдиха условно двама надзиратели

Година и половина затвор, само че условно с три години изпитателен период, получиха двама надзиратели от бургаския затвор за мъчителната гибел на Горан Горанов. Той почина в зоната за публичен достъп зад решетките, изгоренот пара, нагорещена до 100 °C.

С решение на тричленен състав на Бургаския областен съд през днешния ден подсъдимите Ангел Мавров и Щилиян Карчев бяха приети за отговорни за причиняване на гибел по несъобразителност и поради безействие.

Горан Горанов, някогашен кадет и европейски първенец по класическа битка за младежи, беше открит мъртъв в килията на 25 март 2017 година Според формалната информация, гибелта е настъпила след сърдечна непълнота, довела до солиден инфаркт на миокарда. От пандиза дори оповестиха, че организмът му бил повреден от дълга приложимост на нискокачествени опиати и сърцето му не издържало.

Друго е заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза. Десет водещи експерти открили, че гибелта е вследствие на необратимо увреждане на белите дробове и сърцето от действието на високата температура, настъпила остра термична контузия, вследствие на което е последвала хипоксия.

Горан е умрял, откакто е вдишвал в продължение на повече от 10 минути мощната бликам от пара, достигнала температура 100 °C от разваления нагревател в килията.

Особен бе позицията по случая на държавното обвиняване в Бургас. Прокурор Георги Кирков, който е някогашен началник на Районната магистратура в регионалния център, изненада околните на жертвата с решението си да изиска оправдателна присъда за Карчеви да прояви благосклонност към Мавров, който е държал ключовете за килията на Горан. За него прокурор Кирков пледира за едвам три месеца условно.

Искането на прокуратурата не бе признато от съда.

" Отговорност за нещастието носи цялото тогавашно управлението на пандиза в Бургас, което остава обаче остана, отвън полезрението на магистратурата. Вместо това, месеци наред държавното обвиняване в Бургас извършваше безконечна предварителна инспекция,без резултат. Пътят за следствието на случая бе отприщен от Софийска градска прокуратура “, разяснява юрист Захари Кирилов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР