Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през октомври

...
Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през октомври
Коментари Харесай

Годеницата на убития журналист Кашоги заведе иск в САЩ срещу саудитския престолонаследник

Годеница на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги, погубен през октомври 2018 година в Турция, е подала през днешния ден във Вашингтон цивилен иск против саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и няколко хипотетични поръчители на убийството, предадоха Франс прес и ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Сътрудник на американския в. " Вашингтон пост " и критик на режима в Рияд, с който преди е бил непосредствен, Хашоги беше погубен, а тялото му разчленено, в саудитското консулство в Истанбул. Той влезнал в постройката, с цел да получи документ. Останките му по този начин и не бяха открити, напомня Агенция Франс Прес.

Туркинята Хатидже Дженгиз счита, че чиновници на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон са примамили годеника й в саудитското консулство в Турция като му споделили, че там е единственото място, където може да получи нужния му документ.

Това съдбовно подвеждащо ориентиране се е случило в Съединени американски щати и е част от по-голяма интрига, целяща да влияе директно върху политическата активност на Хашоги в Съединени американски щати, написа в желае, импортиран във федерален съд в американската столица.

Жалбата, към която се причислява и опозиционната Неправителствени организации " Демокрация за арабския свят в този момент " (DAWN) , учредена от Хашоги, е ориентирана против престолонаследника и няколко членове на неговия вътрешен кръг, след които някогашния консултант Сауд ал Катани и някогашният номер две в разузнаването военачалник Ахмед ал Асири.

Двамата мъже, разпознати от турските проверяващи като поръчители на убийството, бяха съдени от углавен съд в Истанбул.

Дженгиз твърди, че е претърпяла загуба на обич, разтуха, фамилиарност, морална поддръжка и обвързаност със гибелта на Джамал Хашоги, за който се е била омъжила с религиозна гала и е очаквала гражданското им встъпване в брак.

Тя претендира обезщетение, чийто размер следва да бъде избран от съда.

Смъртта на Хашоги хвърли Саудитска Арабия в една от най-тежките дипломатически рецесии и опетни облика на престолонаследника, посочен от турски и американски управляващи като гарант на убийството.

След като първо отхвърляше убийството, а след това стартира няколко версии, Рияд удостовери, че то е било осъществено от саудитски сътрудници, работили без да пита, без да са получили заповеди.

През декември 2019 година петима саудитци бяха наказани на гибел, а трима - на затвор, от арбитражен съд в Рияд. През септември т.г. смъртните присъди бяха променени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР