Гневни протестиращи в Кейптаун се изправиха срещу краля и кралицата

...
Гневни протестиращи в Кейптаун се изправиха срещу краля и кралицата
Коментари Харесай

Холандският крал и кралицата се изправиха срещу протестиращи при посещение в музея на робството в Южна Африка

Гневни протестиращи в Кейптаун се изправиха против краля и кралицата на Холандия, до момента в който посещаваха музей, който наблюдава част от 150-годишното присъединяване на тяхната страна в робството в Южна Африка

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 20 октомври 2023 година, 9:19 ч.

КЕЙПТАУН, Южна Африка - - Гневни протестиращи в Кейптаун се изправиха против краля и кралицата на Холандия в петък, до момента в който посещаваха музей, който наблюдава част от 150-годишното присъединяване на тяхната страна в робството в Южна Африка.

Крал Вилем-Александър и кралица Максима напускаха постройката на Slave Lodge в центъра на Кейптаун, когато дребна група протестиращи, представляващи групите на Първите народи в Южна Африка - най-ранните поданици на района към Кейптаун - заобиколиха кралската двойка и крещяха лозунги за това, че холандските колонизатори крадат земя от техните предшественици.

Кралят и кралицата бяха качени в кола от чиновници по сигурността и бързо изгонени, до момента в който някои от протестиращите, които носеха обичайно облекло от животинска кожа, се блъскаха с полицията.

Холандците колонизират югозападната част на Южна Африка през 1652 година посредством комерсиалната компания Dutch East India. Те направляваха холандската Капска колония повече от 150 години преди английската окупация. Съвременна Южна Африка към момента отразява тази комплицирана нидерландска история, най-много в езика африкаанс, който произлиза от нидерландски и е необятно публикуван като формален език на страната, в това число от потомците на първите народи.

Крал Вилем-Александър и кралица Максима не произнесоха речи по време на визитата си в Slave Lodge, само че прекараха време в разходки из стаите, където робите са държани под холандско колониално ръководство. Slave Lodge е издигната през 1679 година, което я прави една от най-старите здания в Кейптаун. Използван е за развъждане на плебеи – мъже, дами и деца – до 1811 година Робството в Южна Африка е отстранено от британските колонизатори през 1834 година

Гарт Еразъм, представител на Първите народи, който придружаваше краля и кралицата на разходката им през Slave Lodge, сподели, че тяхното посещаване би трябвало да послужи за „ прогонване на призраци “.

Холандците Източноиндийската компания основава Кейптаун като населено място за търговски кораби, които да вземат доставки на път за и от Азия. Роби са били доведени да работят в колонията от азиатски и други африкански страни, само че жителите на Първите народи в Южна Африка също са били поробени и принудени да изоставен земята си. Историците пресмятат, че е имало близо 40 000 плебеи в Капската колония, когато робството е завършило.

Групи от Първите народи постоянно са лобирали пред южноафриканското държавно управление да признае тяхното историческо подтисничество. Те споделят, че тяхната история е била значително забравена в Южна Африка, която вместо това постоянно се дефинира от ерата на апартейда на брутална насилствена расова сегрегация, съществувала сред 1948 и 1994 година

Хората от първите народи имат друг етнически генезис от чернокожото болшинство в Южна Африка.

___

AP Африка вести: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР