Гмуркач, забелязал нещо метално недалеч от брега на Сардиния, е

...
Гмуркач, забелязал нещо метално недалеч от брега на Сардиния, е
Коментари Харесай

Десетки хиляди древни монети са открити край Сардиния. Те може да са отломки от корабокрушение

Гмуркач, забелязал нещо железно близо до брега на Сардиния, е довел до откриването на десетки хиляди антични бронзови монети

От Асошиейтед прес, 4 ноември 2023 година, 13:00 ч.

РИМ -- Гмуркач, който видя нещо железно близо до крайбрежията на Сардиния, докара до откриването на десетки хиляди антични бронзови монети.

Италианското министерство на културата сподели в събота, че водолазът е предизвестил управляващите, които са изпратили водолази, назначени в отряд за отбрана на изкуството, дружно с други от отдела за подводна археология на министерството.

Монетите, датиращи от първата половина на четвърти век, са открити в морска трева, близо до североизточния бряг на средиземноморския остров. Министерството не сподели тъкмо по кое време първият водолаз е зърнал нещо железно тъкмо край брега на Сардиния, близо до град Арзакена.

Колко тъкмо монети са били извлечени към момента не е несъмнено, защото се сортират. В изказване на министерството се пресмята, че има най-малко към 30 000 и евентуално до 50 000, като се има поради общото им тегло.

„ Всички монети бяха в чудесно и рядко положение състояние на запазване “, споделиха от министерството. Малкото монети, които бяха развалени, към момента имаха четливи надписи, сподели той.

„ Съкровището, намерено във водите край Арзакена, съставлява едно от най-важните открития на монети през последните години, сподели Луиджи Ла Рока, чиновник на отдела по археология на Сардиния

La Rocca добави в изказване, че находката е „ в допълнение доказателство за благосъстоянието и значимостта на археологическото завещание, което морското дъно на нашите морета, пресичано от хора и артикули от най-древните столетия, към момента се пазят и съхраняват. “

Воллази пожарникари и водолази на гранична полиция също участваха в локализирането и изваждането на монетите.

Монетите са открити основно в необятна пясъчна зона сред подводната морска трева и плажа, сподели министерството. Като се има поради местоположението и формата на морското дъно, може да има остатъци от корабни остатъци наоколо, сподели министерството.

Свързани тематики

Водещи истории

Израел-Газа актуализации онлайн: 60 заложници са убити при бомбени атентати, твърди армията на Хамас

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР