Глутници вълци нападат добитък в странджанските села. 79-годишният пастир Димо

...
Глутници вълци нападат добитък в странджанските села. 79-годишният пастир Димо
Коментари Харесай

Освирепели от глад вълци нападат стада в Странджа планина! Пастирите мятат пиратки

Глутници вълци атакуват добитък в странджанските села. 79-годишният овчар Димо Михалев от Богданово, община Средец, показа пред Нова телевизия, че хищниците единствено за четири дни са му изяли шест-седем телета, а Алекси Чилиев описа по какъв начин хвърлял пиратки, с цел да избави овцете си от свиреп звяр. 

Според животновъдите, както в никакъв случай до момента, вълци те нападали стадата и денем, а в битката с тях не помагали нито eлектропастирите, нито овчарските кучета.

Пиратките са единственото средство, с което животновъдите съумяват да изплашен гладните глутници, които нападат без боязън даже денем. Алекси, който живее в най-крайната къща в Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

„ Всеки ден идват вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при тях. И като му извиках, той се стресна и потегли към мен. Хвърлих брадвата и избяга ”, споделя животновъдът. 
 Има доста вълци и ни атакуват даже денем, споделя Димо Михалев
Само часове по-рано и още веднъж по ярко, Алекси едвам съумява да избави стадото от две дребни вълчета, които не се плашат даже и от кучето му. Алекси споделя, че напоследък нито електропастирът, нито оградите стопират вълци те. Той се опасява, тъй като знае, че през зимата нападенията ще зачестят.

От няколко дни Димо Михалев пък не пуска телетата си на паша. Споделя, че със боязън извежда стадото от 150 крави.

„ Вълците са доста, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то огромни, не дребните ми телета ”, споделя мъжът. 

Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И мъчно съумява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че избавление против нападенията ще са само ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР