Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лева

...
Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лева
Коментари Харесай

Разкриха как търговци са ни заблудили на Черния петък

Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лв.

Солени санкции отнесоха търговци около " Черния петък ". Комисията за отбрана на потребителите извърши близо 400 инспекции и откри десетки нарушавания. Те главно са свързани с метода, по който се афишира цената, разяснява пред Нова ръководителят на КЗП Стоил Алипиев. 

„ Съобщението за понижение е маркетингов прийом, който търговците употребяват. Този прийом обаче не е организиран законово по какъв метод би трябвало да се ползва, като известието за понижение следва да се направи от най-ниско прилаганата цена един месец обратно от неговото оповестяване ”, разясни той.

Основното нарушение е обвързвано с необявяване на остарялата цена, с цел да може потребителят да види какво е действителното понижение. „ Другото нарушаване е необявяването на период, за който работи известието за понижението ”, посочи Алипиев.

Председателят на КЗП, разгласи че към този момент има наложени санкции около „ Черния петък ”. „ Промоциите обаче не са единствено в нехранителния бранш. От началото на годината установихме нелоялни търговски практики, свързани с питателните промоции ”, сподели той. 

Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лв.. За актуалната година са издадени наказателни постановления за близо 5,5 млн. лева. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР