Глобата за фирма, която произвежда храни с двойно качество в

...
Глобата за фирма, която произвежда храни с двойно качество в
Коментари Харесай

10 млн. евро глоба за производство на храни по двоен стандарт

Глобата за компания, която създава храни с двойно качество в Европейския съюз, може да стигне 10 млн. евро или до 4% от годишния оборот. Това реши Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите на Европейския парламент.

Двойният стандарт при продуктите да бъде включен в “черния лист ” на Европейски Съюз за нелоялни и неразрешени търговски практики.

Освен това съгласно друга смяна се планува да бъде неразрешено информирането на потребителите посредством опаковката, описанието или рекламата, че даден артикул е еднакъв с различен продаван в друга страна членка, когато има ясни разлики в състава. Когато са налице обаче национални законодателни условия за прилагане на локална суровина, разлики в състава са възможни. Така в случай че доматено пюре, което се създава в Гърция за експорт, би трябвало да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено пюрето на същата марка, само че създадено в Италия, ще се разграничава по състав. Такива разлики обаче би трябвало да са доказуеми и посочени на опаковката, изясни евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел.

Новите правила за отбрана на потребителите дават повече бистрота и при онлайн извършването на покупки. Подреждането на резултатите и видимостта на дадени артикули в цифровата среда зависи от мненията, рейтинга и това дали дадената компания заплаща за по-добро позициониране. Комисията по вътрешен пазар приканва този вид информация да е забележима за потребителите.

Гласуваната позиция на Комисията по вътрешен пазар следва да бъде одобрена в пленарна зала и да се пристъпи към договаряния с отрасловите министри в Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР