Глобата, наложена като административното наказание, не се събира, ако са

...
Глобата, наложена като административното наказание, не се събира, ако са
Коментари Харесай

ВАС: Давността на всички глоби е 2 години

Глобата, наложена като административното наказване, не се събира, в случай че са изтекли две години от налагането й. Това излиза наяве от тълкувателно решение № 2 от 2017 година по отчет на арбитър Аглика Адамова от Върховен административен съд, написа "Де Факто ".
Решението е взето от Общо заседание на съдиите от I и II колегии на Върховен административен съд в правосъдно съвещание. С него се поставя завършек на спорната правосъдна процедура, съгласно която едни правосъдни сформира одобряват, че отминалостта за осъществяване на санкцията е 2-годишна (чл.82, ал.1, б. “а “ от Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), а други ползват 5 -годишна отминалост (по член 171 от Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Глобата, като тип административно наказване, допуска срочност на осъществяването, с цел да се осъществя навреме административно-наказателната отговорност и да има предпазен резултат. Именно това допуска и по-кратките давностни периоди за осъществяването на административното наказване. Да се одобри, че в интерес на фиска би трябвало да се ползват удължени периоди за осъществяване на обществените отговорности, би било причина за пораждане на административен произвол. Това са част от множеството причини на съдиите, изтъкнати в тълкувателното решение.
Тълкувателното дело бе формирано по искане на ръководителя на Върховния административен съд до Общото заседание на колегиите на Върховен административен съд с въпроса:
„ Кой давностен период се ползва при осъществяване на административното наказване „ санкция “ след спиране на отминалостта в хипотезата на член 82, алинея 2 Закон за административните нарушения и наказания – този по член 171 Данъчно-осигурителен процесуален кодекс или този по член 82, алинея 1, б. “а “ Закон за административните нарушения и наказания? “
Искането е обосновано с спорна процедура сред административните съдилища по въпроса.
В мненията на Министъра на правораздаването, Висшия адвокатски съвет и Юридическия факултет на Великотърновския университет се сочи, че давностният период за осъществяване на административното наказване санкция, който стартира да тече след спиране на отминалостта, е двегодишен. Мнения в тази тенденция са постъпили и от Административен съд Смолян, Административен съд Перник, Административен съд Добрич и Инспектората към Висшия правосъден съвет.
И съгласно зам.главния основния прокурор при ВАП, при осъществяване на административното наказване санкция след спиране на отминалостта, се ползва двегодишен, който е “прекратителен, краен период и с приключването му се преклудира всяка опция да бъде изпълнено административното наказване санкция “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР