Глобалното затопляне и топенето на ледовете на планетата се превърнаха

...
Глобалното затопляне и топенето на ледовете на планетата се превърнаха
Коментари Харесай

Как звучи замърсяването на океаните

Глобалното стопляне и топенето на ледовете на планетата се трансфораха от тематика на екологичните организация в непрекъснат проблем за цялото човечество. С него се занимават освен природозащитници, учени и експерти по климата.
 Чакалтая - един хладилник и един ски курорт, които изчезнаха
Ледникът, който един ден просто изчезна

Историята на Чакалтая в Боливия

Но и хора на изкуството. Такава е Шона Макдоналд - ирландска художничка, която стана част от експедиция до Гренландия със специфична задача.

В протока Дейвис сред острова и Канада са спуснати пет специфични хидрофона (подводни микрофони), които ще записват звучи от океана в продължение на две години.

Поставени на друга дълбочина и разнообразни температура, те се чака да записват звученето на подводни трусове, размразяване и срутване на ледовете, звуково замърсяване, жители на океана.

Хидрофоните би трябвало да бъдат извадени през 2024 година, като от записите Макдоналд възнамерява да сътвори акустична апаратура, която да показва отпечатъка, който човешката активност има върху океаните.

" Интересува ме акустичното замърсяване ", споделя художничката пред Guardian. " Звукът е доста значим за океана и арктическите животни. Фундаментален е за връзката, размножаването, храненето оцеляването. Той ни кара да си дадем сметка за замърсяването, което предизвикваме на екосистемите към нас. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР