Глобалното освобождаване на генетично модифицирани дървета е по-близо, отколкото някога

...
Глобалното освобождаване на генетично модифицирани дървета е по-близо, отколкото някога
Коментари Харесай

Бъдещето на горите е заложено на карта

Глобалното " освобождение " на генетично модифицирани дървета е по-близо, в сравнение с в миналото е било. По подигравка на ориста, актът, който ще започва рисковия развой, може да пристигна от Forest Stewardship Council (FSC) – организацията, която твърди, че " предизвиква виновното ръководство на международните гори " посредством своята стратегия за узаконяване – тази, която отваря вратата за комерсиализацията на ГМО дървета.
Много хартиени артикули по света носят логото на FSC, което значи сходство със стандартите на Forest Stewardship Council. В момента това лого значи, че FSC-сертифицираните компании нямат право да засаждат с комерсиална цел ГМО дървета. FSC обаче се готви да преразгледа своята възбрана. Миналата седмица в Бали, Индонезия, се организира интернационалната Генерална асамблея на FSC. Членовете на FSC разискаха предложение, съгласно което FSC непосредствено ще управлява полеви проби навън на генетично модифицирани дървета. Тези опити биха били ядрото на нов " обучителен развой на генно инженерство ".
В публикация за Counterpunch Луси Шарат от Canadian Biotechnology Action Network (CBAN) написа, че в случай че FSC продължи отсега нататък с надзора на полевите проби, организацията ще би трябвало да поеме отговорност и за всевъзможни други въздействия върху околната среда, които могат да произтекат от този развой. Например, опитите за ограничение на полевите опити могат да се провалят и да доведат до замърсяване на горите с ГМО.
Генното инженерство обаче остава противоречиво измежду членовете на FSC, а екологичните групи предизвестяват, че самите полеви проби съставляват сериозен риск за горите и другите екосистеми. Тези опасности са обяснени в нов отчет " Глобалният статус на развиването на генетично модифицирани дървета: възходяща опасност " от Канадската биотехнологична мрежа за деяние (CBAN).
Новият отчет твърди, че замърсяването с ГМО е неизбежно и че " генно модифицираните дървета съставляват сериозен риск и водят до голяма неустановеност ". В отчета се споделя: " Процесите на генното инженерство постоянно водят до непредвидени промени. Потенциалът за непредвидени генетични резултати и въздействия върху околната среда ще се усили и умножи през дългия живот на дърветата, заради екологичните крайности, пред които са изправени дърветата, както и тъй като толкоз доста други типове си взаимодействат с тях. Способността на дърветата да популяризират пъстър прашец и семена на огромни дистанции усилва обсега на евентуалните екологични и обществени въздействия през границите и в нарушаване на суверенитета на локалното население. "
" Освобождаването на генетично модифицирани дървета би било опасност за горите и горските екосистеми, с влияние върху доста локални общности и коренното население. Потенциалните негативни въздействия могат да бъдат дълбоки и необратими. "
В документа се коментира по какъв начин процесите на генно инженерство могат да доведат до нежелани резултати върху дърветата. Дори плануваните промени на равнище ДНК могат да повлияят на държанието им по непредвидени способи - да вземем за пример по какъв начин дърветата реагират на стрес като суша или рискова топлота.
Твърде доста са пропуските в познанията на човечеството за дърветата, горите и генното инженерство, настояват екологични групи като Световното придвижване за тропическите гори (WRM). Ето за какво всяко освобождение на генетично модифицирани дървета би било огромен екологичен опит с незнаен край. " Последствията биха били непредвидими и евентуално необратими ", споделя Лизи Диас от WRM в Уругвай.
Докладът разказва в детайли кои дървета са планувани за ГМО опити, какви са техните характерности и кои страни да се готвят за идните " тестови " засаждания на ГМО дървета с комерсиална цел. (От Европа са определени Швеция, Финландия и Белгия - бел.ред.) Назовани са фирмите и институциите, които се занимават с генно инженерство при дървета.

Първите мутанти

Първото дърво, което ще се отгледа в ГМО ферма и ще бъде пуснато в комерсиалната мрежа, е устойчивото на глифозат евкалиптово дърво - планът е на компанията FuturaGene в Бразилия. Използването на това ГМО дърво евентуално ще докара до нараснала приложимост на глифозат в евкалиптовите плантации, а това ще окаже негативно влияние върху околната среда, както и върху доста локални общности и коренното население.Междувременно в Съединени американски щати към този момент има поръчка към държавните органи за свободно развъждане на ГМО кестеново дърво, основано с резистентност на мана. Ако бъде утвърдено, това ГМО дърво ще бъде първото по рода си ГМО растение, което свободно ще се популяризира в диви екосистеми. Пускането му ще бъде широкомащабен опит и ще има дребен или никакъв капацитет за следене или превръщане на процеса на разпространяването му.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР