Глобалният проект ще започне да доставя услуги през 2027 гБъдещата

...
Глобалният проект ще започне да доставя услуги през 2027 гБъдещата
Коментари Харесай

Изграждат сателитна мрежа за интернет с лазерна комуникация

Глобалният план ще стартира да доставя услуги през 2027 г

Бъдещата Lightspeed мрежа ще обезпечи мулти-гигабитов интернет на всички места
(снимка: Telesat)

Две северноамерикански компании, SpaceX и Telesat, сплотяват старания, с цел да основат световна сателитна интернет мрежа с лазерни връзки. Споразумението, което дава обещание нова епоха в сателитния интернет, беше оповестено по-рано този месец.  

Интернет е всеобща услуга, само че не всички хора по света имат достъп до високоскоростни и надеждни връзки. За да реши този проблем, канадската компания Telesat създава лична сателитна интернет мрежа Lightspeed, която ще работи в ниска околоземна орбита (LEO). За изстрелване на своето съзвездие от спътници Telesat избра американската SpaceX – водач в ракетостроенето и галактическите полети.

SpaceX и Telesat оповестиха съглашение за голям брой изстрелвания на 11 септември 2023 година Съгласно контракта, SpaceX ще употребява своята ракета Falcon 9, която е най-надеждната и единствената орбитална ракета за многократна приложимост през днешния ден, с цел да достави до 18 спътника Lightspeed на ниска околоземна орбита (LEO) с едно изстрелване.

Кампанията по извеждане на спътниците в орбита е планувана да стартира през 2026 година, като употребява опциите на SpaceX за интензивно изстрелване, с цел да построи брзо мрежата от спътници и да даде световна интернет услуга още през 2027 година Изстрелванията ще се правят от стартови площадки на SpaceX в Калифорния и Флорида.

Защитени данни с мулти-гигабитови скорости

Lightspeed мрежата е проектирана да отговори на взискателните и сериозни потребности от съгласуваност на корпоративни и държавни консуматори. Оптично свързаната мрежа на Lightspeed ще доставя данни с мулти-гигабитови скорости по мощно предпазени, устойчиви широколентови връзки с ниска инертност на всички места по света. С ангажиране на MDA като главен производител на сателитиje и сключване на всички нужни контракти за изстрелване, Telesat е в добра позиция да стартира да доставя бързи връзки от корпоративен клас в края на 2027 година
още по темата
Съзвездието Lightspeed ще се състои от към 198 спътника, издигнати от интернационалната галактическа компания MDA, които Telesat поръча през август 2023 година 750-килограмовите LEO спътници ще заменят по-голямата версия, която в началото трябваше да бъде създадена за Telesat от Thales Alenia Space, само че забавяния в графика постановиха прекосяване към MDA, подплатено с контракт за 1,6 милиарда щатски $ сред Telesat и новия ѝ сътрудник.

Първоначално Telesat планираше да стартира да изстрелва своите спътници Lightspeed през 2020 година Президентът и основен изпълнителен шеф Дан Голдбърг съобщи пред SpaceNews, че в този момент се надява MDA да създава почти един спътник дневно, започвайки от септември 2024 година Според мениджъра, Telesat разполага с финансиране за 156-те спътника, нужни за съзвездието Lightspeed и първичното предложение на интернет услуги. В момента компанията се пробва да обезпечи финансиране за спомагателни 42 спътника, които би трябвало да покачат плътността на сигнала в мрежата.

14 изстрелвания на Falcon 9 ще могат да доставят най-много 252 спътника в орбита, само че общият брой, които всяка задача може да изстреля, ще зависи от ъгъла и наклона на орбитите, в които те би трябвало да бъдат сложени.

Допълващо се партньорство

Избирането на SpaceX като сътрудник за изстрелване е разумна стъпка за Telesat, поради сполучливата история на съдействие сред двете компании по геостационарни сателитни стратегии и изключителната известност на SpaceX за надеждност и висока периодичност на изстрелване. Освен това самата SpaceX развива своята сателитна интернет мрежа Starlink, която към този момент има повече от 1700 LEO спътника и дава услуги на повече от 100 хиляди консуматори по целия свят.

SpaceX и Telesat не са съперници, а по-скоро се допълват взаимно, като Starlink е ориентирана към консуматори на дребно, а Lightspeed – към корпоративни и държавни клиенти. И двете компании поддържат концепцията за основаване на световен интернет, който да бъде наличен за всички хора на планетата.

SpaceX и Telesat показват по какъв начин частните компании могат да допринесат за развиването на галактическата промишленост и общественото богатство. Тяхното съдействие е образец за новаторски и ефикасен метод за решение на комплицирани проблеми. С помощта на ракетите Falcon 9 и спътниците Lightspeed двете компании се стремят да основат ново равнище на съгласуваност за милиони хора по света.

Предимства на Lightspeed по отношение на Starlink

Мрежата Lightspeed има редица преимущества пред мрежата Starlink. Ето най-важните от тях:

LEO спътниците с оптични връзки

LEO е редуциране от Low Earth Orbit, която е сред 160 и 2000 километра над земната повърхнина. Сателитите LEO имат по-къс обсег, само че по-голяма скорост и по-ниска инертност на сигнала от спътниците на по-високи орбити като геостационарна орбита (GEO) или междинна околоземна орбита (MEO).

Сателитите LEO също изискват по-малко сила за изстрелване и поддръжка, само че са изложени на по-голямо влияние на атмосферата и галактическите боклуци.

Оптичните връзки сред спътниците на Lightspeed разчитат на лазерни лъчи, които предават данни от един спътник на различен. Това разрешава поддържане на високопроизводителна, предпазена мрежа, която е самостоятелна от наземните станции и без радиочестотни разстройства.

Оптичните връзки също понижават тежестта и потреблението на сила на спътниците, защото не изискват инсталирането на огромни антени.

Подобрено качество на услугата и обезпечаване на успеваемост посредством специализация за корпоративни и държавни клиенти, които имат по-строги информационни условия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР