Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до

...
Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до
Коментари Харесай

Глобалните военни разходи са достигнали през 2017 г. най-високото си равнище след Студената война

Глобалните военни разноски са се повишили през 2017 година до най-високото си ниво след Студената война, като Съединени американски щати, Китай и Саудитска Арабия са отпред в листата, сочи годишният отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ), оповестен през днешния ден.

Военните разноски в света са се нараснали с 1,1 % по отношение на 2016 година и са достигнали общо 1,73 трилиона $, съобщи ДПА.

Разходите за военни потребности са съставили 2,2 % от световния Брутният вътрешен продукт или по 330 $ на всеки земен гражданин, отбелязва ТАСС.
Съединени американски щати остават водач с 610 милиарда $, без изменение по отношение на предходната година. На тях се пада над една трета от световните военни разноски в света, отбелязва ДПА. Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда $, нарастване с 5,6 % по отношение на 2016 година, като съгласно СИПРИ е отбелязал най-голямото нарастване в безспорна стойност - 12 милиарда $. Делът на страната в световния размер е повишен от 5,8 % през 2008 година до 13 % през 2017 година

Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69,4 милиарда $, увеличавайки разноските си с 9,2 %. След нея в района на Близкия изток се подреждат Иран (+9 процента) и Ирак (+22 процента). В тази част от света делът от Брутният вътрешен продукт, употребен за военни цели, е най-голям - 5,2 %. Нито един различен район не е изхарчил за военни потребности повече от 1,8 % от Брутният вътрешен продукт, отбелязва ТАСС.

Военните разноски на Русия са спаднали през 2017 година за първи път от 19 години (от 1998 г.) - с 20 % спрямо 2016 година - до 66,3 милиарда $. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9 милиарда $ е било най-голямото в света за миналата година. СИПРИ показва като главен фактор рухването на цените на петрола. В резултат делът на военните разноски е понижен от 5,5% до 4,3% от Брутният вътрешен продукт на страната. Въпреки това съветският индикатор продължава да е най-високият в Източна Европа.
Частично "заради чувството за опасност, произлизаща от Русия ", страните от Западна и Централна Европа са нараснали предходната година военните си разноски надлежно с 12% и 1,7%. Съвкупните разноски на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда $ или 52% от световните военни разноски, отбелязва ТАСС.

Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки съвсем 64 милиарда $ за военни цели (увеличение с 5,5 % по отношение на предходната година).

Данните на СИПРИ включват заплати, разноски за интервенции, покупки на оръжие и съоръжение, изследователска и развойна активност, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР