Глобалните усилия за спиране на изменението на климата засега са

...
Глобалните усилия за спиране на изменението на климата засега са
Коментари Харесай

ООН: Време е да почнем да пръскаме

Глобалните старания за прекъсване на изменението на климата към този момент са незадоволителни. Това значи, че е време да стартираме да учим технологии, които да ни разрешат да охладим планетата, се споделя в нов отчет на Организация на обединените нации, съобщава CNBC.

Намаляването на излъчванията на парникови газове е единственият метод за трайно закъснение на световното стопляне, само че той може да е прекомерно муден. Експертите на Организация на обединените нации предлагат да се изследва технологията за затъмняване на Слънцето, наречена слънчево геоинженерство.

Според концепцията във високите пластове на атмосферата ще се впръскат аерозоли, които ще усилят количеството на отразената светлина. Това от своя страна ще охлади междинната световна температура.

Докладът за тези технологии, написан от експертна група към Организация на обединените нации, поучава към момента да не се прибягва до слънчевото геоинженерство. Въпреки това „ този мироглед може да се промени, в случай че дейностите в региона на климата останат незадоволителни “, се споделя в отчета.

Според Организация на обединените нации технологията би трябвало да се изследва и контролира. По този метод тя ще може да се приложи на световно равнище.

„ Слънчевото геоинженерство е единственият прочут метод, който може да се употребява за изстудяване на Земята в границите на няколко години “, се споделя в отчета на Организация на обединените нации.

Цената би била десетки милиарди долари годишно за сваляне с един градус по Целзий на междинната световна температура.

Учените знаят, че работи бързо, като се базират на спада на междинната световна температура след огромни вулканични изригвания, които са популяризирали огромни количества аерозоли в горните пластове на атмосферата.

Към днешна дата няма никакви софтуерни спънки самолети или балони да впръскват аерозоли в атмосферата, допълват учените.

Единственото належащо изискване е те да са в задоволително огромно количество и задачите да се правят в регулярни шпации.

„ Съществуват мощни доказателства, че

умишленото инжектиране на огромни количества отразяващи частици в стратосферата би охладило Земята бързо “,

се споделя в изследването на Организация на обединените нации.

„ Ако световното стопляне в даден миг докара до резултати, които необятно се възприемат като непоносими (напр. необятно публикуван апетит, всеобща миграция, всеобща смъртност и заличаване на инфраструктура), то

нашият плануван ексклузивен отговор ще е обвързван със слънчево геоинженерство “, допълват специалистите.

Технологията за затъмняване на Слънцето се предлага още от известни филантропи, като Бил Гейтс и Джордж Сорос. Не всички обаче я възприемат безрезервно.

Дали пък тайните теории няма да се окажат не чак толкоз тайни?

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР