Глобалните приходи от музика достигнаха до 25,9 млрд. долара през

...
Глобалните приходи от музика достигнаха до 25,9 млрд. долара през
Коментари Харесай

Приходите на музикалния пазар достигнаха 26 млрд. долара през 2021 г.

Глобалните доходи от музика доближиха до 25,9 милиарда $ през 2021 година – рекордно нарастване с  18% от 90-те години, който се дължи на актьори като южнокорейската BTS, Тейлър Суифт и Адел. Приходите набъбнаха с 18,5% до 25,9 милиарда $ (19,5 милиарда английски лири) през 2021 година, най-високото равнище от началото на записите през 90-те години.

Ръстът се дължи на стрийминг с 523 милиона платени клиенти, по отношение на 443 милиона през 2020 година Неговият дял в общите доходи е 65%, до момента в който този от компактдискове, винил и касети съставляват 19%, а от  изтегляния – 4 на 100. Останалите 11% са микс от заплащания на роялти и лицензиране на музика за филми, телевизионни излъчвания и реклами.

Данните са знак, че музикалната промишленост се радва на напредък седма поредна година, съгласно комерсиалния отдел на Международната федерация на фонографската промишленост (IFPI). „ Това е извънредно обнадеждаващо. Преживяхме този тежък интервал след 1999 година, когато промишлеността спадна с 40% ”, разяснява Франсис Мур, основен изпълнителен шеф на IFPI, пред Военновъздушни сили News.

Въпреки че моторът на възобновяване на промишлеността е стриймингът, приходите през предходната година са се нараснали във всички формати, като се изключи цифровите изтегляния. 

Продажбите на компактдискове се усилиха за първи път през това хилядолетие, а приходите от винил означиха растеж с 51%. Общият поток, в това число платените абонаменти и поддържаното от реклами слушане, набъбна до 16,9 милиарда $.

На фона на положителните резултати, самостоятелният музикален бранш предизвести, че облагите не се споделят заслужено. „ Хубаво е да се следи непрестанен напредък на международния музикален пазар... само че е значимо да напомним, че не всеки усеща изгодата “, показва Пол Пасифико от Асоциацията на самостоятелната музика. Според него без „ ясна поддръжка “ за бъдещите музиканти „ ще бъда мъчно да се съчетаят  положителните данни за пазара като цяло с тежката действителност на самостоятелно, човешко равнище “.

Всички звукозаписни компании, показани от IFPI, преустановиха активността си в Русия, петият по величина музикален пазар в Европа, откогато стартира войната, който държи 1.3% от приходите – към 336 млн. $.

Музикалната промишленост в Обединеното кралство – третият по величина музикален пазар след Съединени американски щати и Япония, пораства с малко по-бавни темпове от междинните за света, като приходите са нарастнали с 12,8% до 1,3 милиарда паунда, съгласно Британската асоциация BPI.

Приходите в Съединени американски щати изпревариха останалия свят с растеж от 22%, до момента в който блокираната поради пандемията от COVID-19  Австралия означи най-сромен растеж с 3,4 на 100.

Докладът на IFPI акцентира все по-глобалния темперамент на потреблението на музика, като актьори от Латинска Америка, Африка и Азия са измежду 100-те най-хубави реализатори за годината. Южнокорейската група BTS беше най-продаваната група за втора поредна година, откакто три пъти оглави класацията на Billboard в Съединени американски щати и завоюва номинация за Грами за музи от Майкъл Джексън сингъл Butter. „ Кой би могъл да си показа това преди 20 години? Това е феномен “, разяснява Мур.

Американката Тейлър Суифт е вторият бестселър за годината, същата позиция, която тя заемаше предходната година, до момента в който Адел беше трета.

Африкански актьори като Wizkid, Ckay и Burna Boy също имаха сполучлива година, насърчени в Обединеното кралство със стартиралата неотдавна ранглиста Afrobeats. „ Това е трогателен миг за актьори от континента. Наистина надълбоко имам вяра, че това е трансформиращ миг за континента “, означи Теми Адениджи, ръководещ шеф на Warner Music за Южна Африка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР