Глобалните корпорации са продължили щедро да изплащат дивиденти през второто

...
Глобалните корпорации са продължили щедро да изплащат дивиденти през второто
Коментари Харесай

Глобалните корпорации с огромни печалби и рекордни дивиденти

Глобалните корпорации са траяли обилно да изплащат дивиденти през второто тримесечие на годината, преразпределяйки измежду акционерите колосалните облаги от предходната година. Това се показва в тримесечния отчет на компанията за ръководство на активи " Джейнъс Хендерсън " (Janus Henderson), оповестен през днешния ден и представен от Франс прес.

С 544,8 милиарда $, изплатени под формата на дивиденти сред април и юни, 1200-те проучени компании са преразпределили с 11 на 100 повече пари, в сравнение с през същия интервал на предходната година.

Става дума за нов връх за второто тримесечие на фона на COVID-19 и войната в Украйна след така и така към този момент мощното начало на годината. 

Това нарастване е реалност даже на фона на повишаването на $ през последните месеци, което автоматизирано е намалило цената на изплатените от фирмите суми отвън рамките на Съединени американски щати. В изследването всички дивиденти са били конвертирани в долари, с цел да могат да се вършат съпоставения.

Като се изключат въздействието на обменните курсове и изключителните разноски, растежът е бил 19,1 на 100, а в Европа и Англия - даже близо 30 на 100.

Това нарастване се дължи на суровините, финансовите компании и автомобилостроителите. В  челната десетка на фирмите, изплатили най-големи дивиденти са бразилската петролна компания " Петробрас " (Petrobras, 1-во място), англо-австралийската минодобивна компания " Рио Тинто " (Rio Tinto, 3-то място), немският автомобилостроител " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz, 5-о място), френската банка " Бе Ен Пе Париба " (BNP Paribas, 6-о място) и немската застрахователна компания " Алианц " (Allianz, 8-о място).

Всички корпорации обаче следват наклонността, като 94 на 100 от тях са запазили или нараснали размера на изплатените дивиденти.

С оглед на тази динамичност " Джейнъс Хендерсън " още веднъж е коригирал към покачване прогнозите за 2022 година, като съгласно компанията дивидентите ще доближат 1,560 трилиона $, което е нарастване с  близо 6 на 100 по отношение на 2021 г. 

" Учудващо е да установяваме, че макар големите стопански разтърсвания, породени от пандемията, международните двивиденти надвишават рекордното равнище, което доближиха преди пандемията ", акцентират създателите на отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР