Глобалната net zero икономика, ако се осъществи, няма да бъде

...
Глобалната net zero икономика, ако се осъществи, няма да бъде
Коментари Харесай

Битка за ресурси: Кой ще спечели металния джакпот

Глобалната " net zero стопанска система ", в случай че се реализира, няма да бъде просто въглеродно неутрална. Тя също по този начин ще използва доста по-малко първични материали. Преходът към нея обаче ще изисква купища от тях. През идващите няколко десетилетия обезпечаването на тези запаси ще генерира нови благосъстояния.

Придвижвайки се към по-чиста енергийна система, планетата към момента ще се нуждае от мръсни горива. И даже когато потреблението на петрол доближи своя връх, страните, които могат да създават първокачествен недопечен нефт евтино, по-скоро ще се окажат по-силни, в сравнение с отслабени, защото техните пазарен дял и ценова мощност нарастват редом. Гиганти от Персийския залив като Саудитска Арабия и ОАЕ явно ще бъдат облагодетелствани. По-малко забележима е дребната Гвиана, където неотдавна бяха открити находища, задоволителни, с цел да се извличат 1.2 милиона барела дневно до 2028 година, или 1.1% от международното предложение. Това може да й разреши да създава повече нефт на глава от популацията спрямо която и да е страна по света.

Апетитът за природен газ, който е по-чиста опция на въглищата в електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, може да продължи по-дълго. И защото Европа се отхвърли от съветския газ, страни като Съединени американски щати, Австралия и Катар, които усилват производството на втечнения му вид, ще си присвоят приходите от това. Но същото може да направи и Аржентина. Междувременно африканските страни биха могли да удвоят своя дял на международния газов пазар до 2050 година

По-дълготрайни благосъстояния могат да бъдат генерирани при износа на милиарди тонове метали, от които светът се нуждае за създаване на нова нисковъглеродна инфраструктура. Чили и Перу към този момент обезпечават огромна част от доставките на медни сплави. Оставащите им големи находища ще бъдат оползотворени, защото стартирането на всевъзможни " зелени " индустриални артикули - от проводници до вятърни турбини, покачва търсенето на аления метал. Намаляването на наличието на мед в рудите от изчерпващите се мини обаче подвига разноските и тласка миньорите към по-рискови инициативи. Канадската компания Barrick Gold има предпочитание да влага 7 милиарда $ в мегапроект за рандеман на мед във взривоопасния граничен район сред Пакистан и Иран.
Реклама
Демократична република Конго към този момент е добре позната като най-големия източник на кобалт, употребен в батериите за електрически коли. По-малко прочут е фактът, че кобалтът е непряк артикул и при извличането на други минерали. През последните години това разреши на Индонезия - най-големият експортьор на никел (друг метал, употребен в батериите), да стане също по този начин важен и възходящ снабдител на кобалт. Между другото четвъртият по величина производител на никел в света е Нова Каледония - френска територия в Тихия океан с население 300 000 души, на която се падат 7% от международните запаси.

Що се отнася до лития, който е " кралят " на металите за произвеждане на акумулатори, Латинска Америка, Австралия и Китай наподобяват като очевидните първенци (само в Латинска Америка се намират 60% от известните залежи). Но тези страни може да се сблъскат с непредвидена конкуренция. През март Иран разгласи, че е разкрил може би второто по величина находище в света. Австралийската компания Atlantic Lithium пък създава първата литиева мина в Гана. А през септември в Съединени американски щати беше намерено голямо находище, което се намира на границата сред Невада и Орегон. Потреблението на " зелени " метали ще преначертае световната суровинна карта по способи, които са сложни за прогнозиране.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР