Глобализацията е една от модерните думи през последните 25 г.

...
Глобализацията е една от модерните думи през последните 25 г.
Коментари Харесай

Глобализацията ще тръгне ли на заден ход заради коронавируса?

Глобализацията е една от модерните думи през последните 25 година

Може да наподобява много странна идея , само че всеки експерт по история на стопанската система ще ви каже, че хората търгуват на огромни дистанции от епохи, в случай че не и даже от хилядолетия.

Вие единствено би трябвало да видите търговията с подправки през Средновековието или East India Company, с цел да разберете това. Но глобализацията в действителност става въпрос за мащаба и скоростта на интернационалния бизнес, който се разрасна през последните десетилетия до невиждани равнища.

По-лесното пътешестване, интернет, краят на Студената война, комерсиалните съглашения и бързо разрастващи се стопански системи - всички те основават система, която е доста по-зависима в този момент от това, което се случва на други края на света спрямо преди.

Професор Беата Яворчик, основен икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване, разяснява, представена от Би Би Си, че през последните 17 година е настъпила огромна смяна на международната стопанска система.

" Когато се върнем към 2003 година, по време на епидемията от тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС), Китай представляваше 4% от международното произвеждане. Сега Китай съставлява четири пъти повече - 16%. Това значи, че каквото и да се случва в Китай, в доста по-голяма степен визира света ", разяснява специалистът.

Професор Ричард Портъс от Лондонското учебно заведение за бизнес и стопанска система счита, че нещата ще би трябвало да се трансформират, тъй като компаниите и хората ще осъзнаят какъв риск са поели.

Вижте търговията. Щом веригите на доставка бъдат наранени от ковид, хората стартират да търсят различни снабдители вкъщи, даже и да са по-скъпи. Ако хората намерят вътрешни снабдители, те ще работят с тях поради рисковете извън, разяснява той.

Професор Яворчик е съгласна и има вяра, че комбинацията от фактори значи, че западната промишленост ще стартира да връща производството си вкъщи. Според нея комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и епидемията от ковид ще накарат фирмите да връщат производството си от други страни.

Но това не е добра вест за западните стопански системи, които в този момент може би имат вяра, че са прекомерно подвластни от глобализацията, което значи, че и двата пътя водят към задънена улица.

Голяма част от глобализацията не е единствено разнасянето на производства и артикули по света, а придвижването на хора, хрумвания и информация, в което западните стопански системи са доста положителни.

Идеята, че глобализацията е единствено вериги на доставки и преместване на производства в по-евтини азиатски страни е прекомерно опростена. Тя също води до огромен продан на непознати студенти, които са подготвени да заплащат за образование в западни университети и огромен напор от богати туристи, които са подготвени да харчат пари.

Дали глобализацията ще тръгне на заден ход? Вероятно не, прекомерно значима е за икономическото развиване да се случи, само че може да се забави.

Големият въпрос е научихме ли си урока от тази рецесия? Ще се научим ли да откриваме, направляваме и контролираме рисковете, които наподобява ще бъдат съставка от глобализацията?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР