Глоба от 2000 лева налага Централната избирателна комисия на лидера

...
Глоба от 2000 лева налага Централната избирателна комисия на лидера
Коментари Харесай

ЦИК глоби Волен Сидеров заради поведението му в Референдум

Глоба от 2000 лв. постанова Централната изборна комисия на водача на " Атака " Волен Сидеров поради държанието му в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия.
Решението е на база акт от 3 октомври на ЦИК. Глобата за Сидеров е за нарушаване на Изборния кодекс в качеството му на претендент за кмет на София и ръководител на националния избирателен щаб на " Атака "  
Член 183, алинея 4 не разрешава " потреблението на пропагандни материали, които заплашват живота и здравето на жителите, частната, общинската и държавната благосъстоятелност и сигурността на придвижването, както и на материали, които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на претендентите ".
Наложена е минималната санкция - съгласно Кодекса тя може да варира от 2000 до 5000 лева
Сидеров е осъден за това, че на 1 октомври в предаването " Референдум " по БНТ1, което се излъчва от 21 до 22 ч., е " нарушил положителните нрави, достойнството и положителното име на претендентите, които са взели участие в предаването ".
Тогава Сидеров се обърна към Ангел Джамбазки с квалификации като " гей " и " водещ гейпарада ". Към водещата Добрина Чешмеджиева и други участнички се обръщаше с " ма ".
След като му лишиха думата, Сидеров продължи, с цел да каже, че министърът на защитата Красимир Карачанов бил откраднал от българския народ 1 милиард лв., като ги е дал на Съединени американски щати.
Използваните прилагателни, неспазването на регламента на Българска национална телевизия за безплатните предизборни дебати демонстрират неспазване от страна на Сидеров на откритите правила за отразяване на предизборна акция на социална медия - се споделя в решението на ЦИК, която добавя, че от материалите по случая " несъмнено се открива потреблението на несъответствуващи и обидни думи и квалификации ".
Комисията бе сезирана по случая със сигнали от Съвет за електронни медии, Българска национална телевизия и Ангел Джамбазки, а от малкия екран приложиха и CD със запис на предаването. След като са се срещнали с материалите, от ЦИК са безапелационни, че " не са налице предпоставките за приемане на случая като незначителен ".
Решението може да бъде обжалвано пред Софийски областен съд посредством ЦИК в седемдневен период от връчването му на нарушителя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР