Глистите не са виновниСкърцането със зъби понякога е заради кошмари

...
Глистите не са виновниСкърцането със зъби понякога е заради кошмари
Коментари Харесай

Бруксизмът е по-често срещан при момчетата

Глистите не са отговорни
Скърцането със зъби от време на време е поради кошмари

Родителите се плашат, когато детето скърца със зъби нощем, само че това е много постоянно срещано събитие докъм 8-10 години. При възрастните съвсем не се среща. Интересното е, че бруксизмът се демонстрира по-често при момчетата, в сравнение с при девойките. Засега няма пояснение за какво, само че пък са ясни аргументите, които го пораждат.

На първо място това са прекомерното прочувствено безсилие и стресът. Нерядко бруксизмът при децата поражда на фона на непотребна нервна възбудимост и хиперактивност.

Пробиването на първите млечни зъби на бебето, а също и промяната им с непрекъснати зъби също могат да породят бруксизъм. Силният дискомфорт поради непрекъснатия сърбеж кара децата неосъзнато да търкат зъбите едни в други по време на сън.
От бруксизъм много постоянно страдат деца, които имат кошмари и нощно напикаване.

Ангина, фарингит, алергична хрема или отит карат децата да дишат през устата заради запушен нос. Това също е причина за скърцането със зъби.

Понякога децата го вършат нощем, тъй като денем челюстната им мускулатура не получава задоволително натоварване. Това се следи при деца над година и половина, които майките им не престават да кърмят и не им дават задоволително твърда храна.

Не е известно по какъв начин се е породило изказванието, че бруксизмът е обвързван с глисти, само че то продължава да битува. В интерес на истината, учените не са разкрили директна връзка сред двете. По-скоро детето, инфектирано с паразити, изпитва болки и дискомфорт по време на сън, което го кара да скърца със зъби. Все отново, за лично утешение родителите могат да дадат проба за разбор в лаборатория, където елементарно ще им кажат дали детето има глисти.

От здравна позиция бруксизмът не се счита за болест и за него не се предписва лекуване. Единствената заплаха за детето е да не повреди нежния гланц на зъбите си или да ги разклати. Затова, в случай че то скърца със зъби прекомерно мощно, потърсете консултация със стоматолог и невролог.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР